Уряд упорядкує діяльність товарних бірж

Середа, 30 березня 2011, 12:56

Кабінет міністрів має намір доручити низці міністерств і відомств розробку заходів щодо удосконалення законодавчого забезпечення діяльності біржового товарного ринку країни.

Про це ідеться у проекті відповідного урядового розпорядження, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно із документом, зокрема, Міністерство аграрної політики і продовольства, Міністерство енергетики та вугільної промисловості та Міністерство юстиції до серпня 2011 року мають підготувати концепцію розвитку біржового товарного ринку.

Також у цей же термін планується вирішити питання державного регулювання біржового товарного ринку, підготувати зміни до закону "Про товарну біржу".

Реклама:

Уряд також підготував доручення щодо внесення змін до низки інших законів.

Як наголошується в пояснювальній записці до проекту розпорядження, товарні біржі в Україні не мають статусу фінансових інститутів, які повинні забезпечувати оптимізацію цін на товарні активи і механізми страховки ризиків цінових коливань для учасників ринку, як це передбачено світовою законодавчою практикою.

"Недосконалість законодавства, що визначає принципи держрегулювання діяльності товарних бірж, призводить до неможливості встановлення вимог до діяльності бірж і відсутності механізмів контролю за такою, що призвело до створення в Україні близько 600 товарних бірж, тоді як в США діє близько 30 товарних бірж, у Великобританії - п'ять", - підкреслюється в документі.

Як наслідок, ринок товарних бірж країни не виконує свої основні функції - гарантування виконання зобов'язань за біржовими контрактами, що тягне незацікавленість учасників товарного обігу здійснювати торгові операції на біржах, наголошується в тексті записки.

"Таким чином, товарні біржі часто займаються проведенням аукціонів з реалізації державних активів, тоді як в країні не розвиваються механізми сучасної біржової торгівлі з використанням деривативною торгівлі, зокрема ф'ючерсів і опціонів", - говориться в документі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!