З початку року Україна втратила 3,5 тисячі "спрощенців"

Четвер, 3 березня 2011, 14:10

Україна за січень-лютий 2011 року втратила 3,5 тис. юридичних осіб, які працюють на спрощеній системі оподаткування, і за місяць - понад 206 тис. фізичних осіб-"спрощенців".

Про це заявив президент української сторони польсько-української господарчої палати Олександр Шлапак під час "круглого столу" на тему "Спрощена система оподаткування - Європейський досвід!", повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"За два місяці ми втратили 3,5 тис. підприємств-юридичних осіб, які працювали на спрощеній системі оподаткування", - сказав Шлапак.

За його припущеннями, вони або ліквідовані, або пішли в тінь, або, можливо, вони зареєстровані тепер як підприємства, які працюють на загальних підставах.

Реклама:

"Ще складніша ситуація із підприємцями - фізичними особами. За місяць ми втратили понад 206 тисяч", - повідомив Шлапак.

За його словами, ідеться, у тому числі, про тих, хто реально був самозайнятим і сьогодні не має такої можливості, хто про всяк випадок оформив собі ліцензію і далі не працював по ній, хто допомагав мінімізувати податки великому бізнесу.

"І найголовніше, що виграв бюджет від того, що ми понесли ці втрати? Чи є той ефект, на який ми розраховували на початку?", - наголосив Шлапак.

На його думку, необхідно постійно аналізувати "яких результатів ми досягли із новим податковим законодавством".

Як повідомлялося, до внесення відповідних змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування продовжує діяти указ президента №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" від 3 липня 1998 року.

Водночас, за підсумками прийняття Податкового кодексу основним зміною в діяльності "спрощенців"-фізосіб стала заборона відносити закупівлі у них товарів та послуг на валові витрати при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток, тобто фактично обкладати їх за ставкою податку на прибуток.

За даними Державної податкової служби, спрощену систему оподаткування на 2011 рік обрали близько 1 млн. підприємців.

Водночас, як заявляв у листопаді 2010 року екс-голова Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва Михайло Бродський, перейти на загальну систему оподаткування із веденням в дію Податкового кодексу (з урахуванням розділу, регулюючого діяльність "спрощенців") будуть змушені 300 тис. підприємців із 2 млн., які перебувають на спрощеній системі оподаткування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: