Тарута викупить у росіян Huta Czestochowa?

Вівторок, 29 березня 2011, 17:54

Співвласник корпорації ІСД Сергій Тарута може викупити у російських акціонерів їхню частку польського заводу Huta Czestochowa, що входить до складу корпорації.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на поінформоване джерело.

За його даними, таку можливість активно обговорюють експерти металургійної галузі в Польщі. "Знаю, що розмови на цю тему ведуться", - сказав він.

Співрозмовник агентства відзначив складну ситуацію заводу, пов'язану з відсутністю обігових коштів, через що він змушений працювати тільки на третину потужності.

Реклама:

"Це так, у тебе є автомобіль і ти міг би возити на ньому людей, але не можеш возити більше, тому що немає грошей на бензин", - сказав він.

За його словами, акціонери з Росії, які викупили контрольний пакет ІСД на початку минулого року, не поповнили оборотні кошти підприємства, яке після початку фінансової кризи з кінця 2008 року приносить збитки.

"Росіяни поводилися, принаймні по відношенню до польських активів, так, як ніби їм було глибоко наплювати", - зауважив він.

Джерело сказало, що завод міг би виробляти на порядок більше, але не має грошей на закупівлю сировини, яке купує тільки на кошти, виручені від продажу продукції, що, за великим рахунком, не може довго тривати.

"У цій ситуації, можливо, буде порушено питання, щоб хтось викупив у росіян цей завод. Тоді першим у черзі був би Тарута", - додало джерело.

Джерело назвало покупку заводу українським співвласником ІСД "кращим рішенням" в нинішній ситуації, зауваживши, що питання, чи готові росіяни продати йому підприємство і на яких умовах, а також наскільки цим проектом зацікавлений сам Тарута, залишається відкритим.

Корпорація ІСД заснована в 1995 році і є інтегрованою холдинговою компанією, що володіє пакетами акцій підприємств гірничо-металургійного комплексу.

До складу корпорації входять Алчевський металургійний комбінат, Дніпровський металургійний комбінат ім. Дзержинського, меткомбінат Dunaferr та ISD - Huta Czestochowa.

В кінці 2009 року 50% плюс 2 акції корпорації ІСД придбала група інвесторів на чолі з російським бізнесменом Олександром Катуніним і за участю ВЭБа Росії. Власниками 49,99% акцій ІСД залишаються Сергій Тарута й Олег Мкртчян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: