"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Імпортери нафтопродуктів дійшли до суду

Вівторок, 29 березня 2011, 09:29

Перешкоджати введенню ввізних мит на нафтопродукти вирішили в судовому порядку.

Окружний адміністративний суд Києва 17 лютого відкрив провадження за позовом асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів" до Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), пише газета "Комерсант-Україна".

Асоціація вимагає скасування рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі при МЕРТ про початок спеціального розслідування щодо зростання імпорту нафтопродуктів в Україні.

Наступне засідання суду відбудеться сьогодні - на слухання запрошені члени комісії з боку МЕРТ.

Реклама:

Позов був поданий з ініціативи імпортерів нафтопродуктів ("Галнафтогаз", "Континіум", Shell та інші компанії), розповів президент асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів" Леонід Косянчук.

"Введення мит - шкідлива ініціатива для ринку, операторів і споживачів. Вона принесе підвищення цін на паливо на 1,5 гривні за літр. Як нам ще боротися - на Майдан виходити?", - заявив Косянчук.

У "Галнафтогазі" і "Контініум" від коментарів відмовилися.

У Міненерго, навпаки, переконані, що введення мита знизить ціни на нафтопродукти, оскільки імпортний бензин буде заміщений більш дешевим вітчизняним.

"Ми виступаємо за розвиток і захист вітчизняної нафтопереробки. Так само, як деякі країни СНД і Євросоюзу захищають свої ринки металопрокату, труб та пива", - говорять в прес-службі міністерства.

Прем'єр-міністр Микола Азаров раніше заявляв, що саме монополізація ринку з боку імпортерів призвела до зростання цін: "Це дозволило імпортерам ввести ціновий диктат, що збільшило вартість палива практично до європейського рівня".

Як повідомлялося, початок спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів ініціювали нафтопереробники.

Компанії наполягали на введенні мит для захисту виробників.

Розслідування було відкрито на тій підставі, що за 2010 рік, за даними Міненерго, імпорт нафтопродуктів в Україну зріс з 3,8 млн. до 4,5 млн. тонн, що склало близько половини ринку.

При цьому 68% імпорту займало паливо з країн Митного союзу - Білорусі, Казахстану та Росії.

А причиною зростання імпорту стали податкові преференції, які імпортери отримали від урядів цих країн.

Зокрема, при поставці сирої нафти з РФ в Україну ставка експортного мита становить порядку 303 доларів. Для порівняння: до Білорусі і Казахстану нафта поставляється без мита.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!