У Лукашенка кажуть, що не відмовлялися від "Одеса-Броди"

Понеділок, 28 березня 2011, 15:17

У Бiлорусi не ухвалювали рiшення про вiдмову вiд постачань нафти з Венесуели, зокрема за своп-контрактами з Азербайджаном.

Заявили агентству "Iнтерфакс-Захiд" у концернi "Белнафтохим".

"Бiлорусь не має намiру вiдмовлятися вiд постачань нафти з Венесуели, а також вiд тiєї нафти, яка надходить до республiки в рамках своп-контрактiв з Азербайджаном. У нас немає iнформацiї про те, що постачання призупинено", - повiдомив представник концерну.

Так вiн прокоментував поширену ранiше iнформацiю українських ЗМI про те, що в Мiнську ухвалено рiшення про вiдмову постачань нафти з Венесуели та призупинення прокачування азербайджанської нафти нафтопроводом "Одеса-Броди".

Реклама:

"Прокачування нафти нафтопроводами в напрямку Мозирського НПЗ вiдбувається в плановому режимi, дотримуються всi термiни та графiки з витiснення з нафтопроводiв технологiчної нафти сорту Urals", - наголосили в концернi.

Там зазначили, що процес витiснення нафти сорту Urals завершиться у квiтнi.

В прес-службi морського нафтового термiнала "Пiвденний", який приймає нафту для закачування в "Одеса-Броди", жодних коментарiв щодо можливих проблем iз прокачуванням надати не змогли, заявивши, що це питання не в їхнiй компетенцiї.

У ДП "Одеський морський торговельний порт" прокоментували ситуацiю з отриманням венесуельської нафти, яка потiм транзитується до Бiлорусi через Україну залiзницею.

"Ми перебуваємо в пiдвiшеному станi. Але очiкуємо цього тижня графiку заходжень танкерiв iз венесуельською нафтою на квiтень", - повiдомив перший заступник начальника ОМТП Юрiй Васьков.

Як повiдомлялося, Бiлорусь у 2011-2012 роках планує закупити у Венесуелi, в рамках контрактiв мiж Бiлоруською нафтовою компанiєю i венесуельською PDVSA, до 10 мільйонів  тонн.

При цьому 4 мільйони тонн iз цього обсягу планується поставити в рамках своп-контрактiв мiж БНК, PDVSA i азербайджанською ДНКАР i транспортувати магiстральними нафтопроводами "Одеса-Броди" та "Дружба" з порту "Южний" до Мозирського НПЗ.

Цi плани на початку 2011 року пiдтвердили концерн "Белнафтохим" i БНК.

Ранiше деякi бiлоруськi експерти висловлював думку, що Бiлорусь, з урахуванням досягнутих iз Росiєю домовленостей про постачання до республiки у 2011 роцi безмитної нафти, може вiдмовитися вiд постачань нафти з Венесуели, за винятком тих обсягiв, якi буде транспортовано магiстральними нафтопроводами.

Крiм того, на початку березня представники бiлоруських НПЗ заявляли про те, що на завод надходить альтернативна нафта тiльки трубопроводом. За їхнiми словами, постачання залiзницею практично припинено: постачаються лише законтрактованi на початку року обсяги.

У суботу українськi ЗМI поширили iнформацiю, в якiй iз посиланням на анонiмне джерело повiдомлялося, що вже четвертий день до нафтопроводу "Одеса-Броди" вiд азербайджанської сторони не надходить нафта, яка прокачується в порядку замiщення венесуельської нафти, а бiлоруська сторона не здiйснює заборiв нафти з нафтопроводу.

За даними українських iнформагентств, якi посилалися на джерело, що працює у сферi постачань нафти до країн ЄС, Бiлорусь вiдмовилася вiд закупiвель венесуельської нафти, що постачається до країни українським нафтопроводом "Одеса-Броди" у зв'язку з вигiднiшими умовами постачань iз Росiї.

Водночас перший вiце-прем'єр Бiлорусi Володимир Семашко в телефонному коментарi повiдомив українським ЗМI, що ця iнформацiя не вiдповiдає дiйсностi.  

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: