"Атомне лобі" заважає розвивати альтернативну енергетику - експерт

Понеділок, 28 березня 2011, 12:21

Україна має величезний потенціал розвитку сонячної та вітроенергетики.

Таку думку висловила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко, повідомляє прес-служба організації.

Вона нагадала, що, за дослідженнями НАН України, 11 областей можуть повністю покрити побутові потреби свого населення за рахунок сонця, і ще 6 - за рахунок вітроенергетики.

"У вітроенергетиці це Запорізька, Миколаївська, Донецька, Дніпропетровська, Луганська області, також Закарпаття, за сонцем - це ті ж приблизно області і весь південь (Одеса, Миколаїв, Херсон, Крим)", - сказала Тимочко.

Реклама:

На її думку, альтернативна енергетика - надзвичайно важлива і прогресивна галузь, повноцінно розвиватися якій заважає державна підтримка атомної енергетики.

"Атомне лобі" настільки потужне і масивне, що, фактично, немає жодного керівника енергетичної галузі, який би говорив про альтернативну енергетику. Якби ми насправді зараз мали державні преференції не в забруднюючі галузі, а у пов'язані з розвитком альтернативних джерел, ми зробили б дуже серйозний крок вперед у тому числі ухиляння від подальшого нарощування атомної енергетики, яка загрожує і здоров'ю людей, і природному середовищі", - вважає еколог.

У свою чергу, міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський заявив на прес-конференції, що Мінекології буде сприяти впровадженню проектів альтернативної енергетики.

"Ми сьогодні намагаємося знаходити спільну мову з компаніями, які заходять з інвестиціями. Є кілька українських компаній, одна з них побудувала величезний завод із виробництва сонячних батарей і вже почала розміщувати їх у Криму. Я думаю, що не буде затримки з боку міністерства, тому що інвестиції в цю галузь вкрай важливі ", - сказав Злочевський.

Також він повідомив, що зараз на розгляді в Мінекології перебувають п'ять великих проектів вітроенергетики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!