ЄБРР: реформі в аграрній сфері України заважає корупція

Субота, 26 березня 2011, 11:27

Мінливий інвестиційний клімат і високий рівень корупції заважають Україні здійснити структурні зміни в аграрному секторі.

Про це заявив директор департаменту агробізнесу Європейського банку реконструкції та розвитку Жіль Меттеталь в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

За його словами, саме ці чинники змусили багатьох потенційних фінансових донорів переорієнтуватися, наприклад, на Бразилію та інші благодатні в інвестиційному сенсі країни. "А ті компанії, що вже вкоренилися на українському зерновому ринкові, зазнають утисків і залякувань. Залишається єдиний вихід - згортати виробництво", - підкреслив представник ЄБРР.

За його словами, інформація про наміри провладних сил в Україні монополізувати експорт зерна надходила до лондонського офісу ЄБРР постійно.

Реклама:

Причому, скаржилися як мультинаціональні компанії, так і суто українські - не на розмір квот, а на неможливість за такого стану справ реалізовувати інвестиції, надані Європейським банком реконструкції та розвитку.

Меттеталь відзначив, що у Бразилії донедавна теж вважали, що аграрний сектор без державного контролю просто не виживе.

"Але наважилися, лібералізували ринок, запровадили механізм доврожайного фінансування, що дає змогу щороку залучати 20 млрд. доларів у вигляді авансу під урожай. Нещодавно Бразилію з навчальною поїздкою відвідали українські службовці і здивувалися тим структурним змінам, які відбулися в аграрній сфері", - додав він.

"ЄБРР - не політична організація, тому ми не переслідуємо жодних політичних цілей і не виступаємо політичними радниками. Ми лише прагнемо передати владі наш основний меседж: Україна має сприятливу, я сказав би, фантастичну нагоду стати одним із провідних постачальників продовольства за катастрофічної нестачі його у світі", - підкреслив директор департаменту агробізнесу ЄБРР.

"Не втратьте її і скористайтеся нею вповні! За припливу інвестицій, належних умов для ведення бізнесу Україна, Росія та Казахстан можуть задовольнити половину світової потреби у зернових", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!