З Держмитслужби звільнять 6 тисяч осіб

Субота, 26 березня 2011, 10:42

Державна митна служба вже підготувала наказ про масштабну реорганізацію, і найближчим часом звільнено буде майже 6 тисяч осіб.

Про це пише тижнавик "Дзеркало тижня. Україна".

Скорочення чисельності митниці на 30% буде проведено згідно з указом президента від 9 грудня 2010 року.

За даними джерел видання, у результаті буде збережено всі діючі 244 пункти пропуску, однак значні скорочення чекають 288 місць митного оформлення в областях.

Реклама:

Як відзначає автор статті, протягом року діяльності Ігоря Калєтніка на посаді голови Держмитслужби "структурні зміни на митниці проводяться у повній відповідності з комуністичними принципами. Система управління, всі фінансові потоки і всі канали імпорту та експорту централізуються жорстко і безкомпромісно. Безпрецедентний масштаб кадрових перестановок: повністю змінено керівний склад всіх основних митниць, аж до рівня начальника відділу майже на всіх напрямках".

"Керівництво ДМСУ діє стрімко. У 2010 році кількість митних органів було скорочено з 46 до 28 - відповідно до адміністративно-територіального поділу країни. Велика кількість самостійних митниць завжди пояснювалася суто політичними інтересами груп впливу, які хочуть контролювати свою ділянку кордону. Наприклад, довгі роки на кордоні з невизнаним Придністров'ям - базою контрабанди в регіоні - працювало чомусь відразу три самостійні митниці", - ідеться у статті.

"Не раз попередники Калєтніка у митниці намагалися скоротити число митниць, але це викликало опір влади в Києві, оскільки кожна митниця дозволяє будувати схему легалізації імпорту, завдяки якій годуються групи чиновників, політиків, бізнесменів. Тепер у кожній області діє тільки одна митниця, яка керує всіма пунктами пропуску та місцями митного оформлення", - відзначає автор.

За його словами, Калєтнік централізує не тільки систему управління митницею, а й систему митного оформлення.

"Голова Держмитслужби видав наказ про закріплення за окремими митницями оформлення конкретних товарних груп - у масштабах всієї країни. Наприклад, якщо підприємець імпортує квіти і хоче продавати їх на Волині, він повинен провести оформлення вантажу виключно в Києві. Офіційна причина - на окремих митницях збираються групи найкращих фахівців з роботи з певними видами товарів. Причина неофіційна - відсторонення регіональних митниць від взаємодії у найбільш хабароємних напрямках, боротьба з заниженням митної вартості, зі змовою на місцевому рівні між митниками та імпортерами", - відзначає автор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: