Україна готова обійтися без МВФ, проте ненадовго

Субота, 26 березня 2011, 00:08

Віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявляє, що українська економіка готова обійтися без грошей МВФ, проте ненадовго.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Інтер".

"Ми можемо обійтися без МВФ, але на короткий період часу. Гроші МВФ сьогодні для нас дійсно не критичні", - сказав урядовець.

Він додав, що Україні кредитні кошти МВФ необхідно обслуговувати, і з 2012 року ці гроші треба повертати.

"Нам треба виходити на зовнішній ринок, якщо ми тільки виходимо на зовнішній валютний ринок там ставки моментально, без МВФ, для нас відразу зростуть. І якщо тільки ми один раз візьмемо за підвищеними ставками для себе, цей ринок буде закрито, тому що інвестори зрозуміють, що країна будь-яку ціну позичає", - додав він.

Окрім того, віце-прем'єр каже, що держборг можна скоротити за рахунок держзакупівель, "Нафтогазу", адміністративного управління та пенсійної реформи.

"Цю процедуру варто робити все жорсткіше, жорсткіше і жорсткіше, тому що завдяки  конкуренції ми зможемо там заробити 15-20%, через цей закон проходить 120 мільярдів державних грошей, а це означає, що 20 мільярдів ми там можемо знайти. Це перша позиція. Друга позиція це "Нафтогаз", який у 2009 році мав 30 мільярдів боргів, у 2010 році мав 10 мільярдів боргів, в цьому році матиме 8,5 мільярдів боргів. Третя - це адміністративна реформа, яка скоротить витрати держави на управління і четверта - це пенсійна", - підкреслив він.

Раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що теоретично Україна може відмовитися від отримання наступного траншу кредиту МВФ, хоча це буде вкрай невигідно для країни.  

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!