США почали повертати мільйони, виведені при Лазаренку

П'ятниця, 25 березня 2011, 15:42

За інформацією, якою володіє колишній заступник генерального прокурора Микола Обіход, Сполучені Штати вже перерахували до державного бюджету України 3 млн. доларів, які раніше належали колишньому партнерові по бізнесу екс-прем'єра Павла Лазаренка Петрові Кириченку.

Про це повідомляється в статті Миколи Обіхода "Чи повернуться гроші Павла Лазаренка в Україну" у газеті "Дело".

"21 жовтня 2008 року Окружний суд США Північного округу штату Каліфорнії затвердив Наказ про відшкодування збитків Україні Петром Кириченком, згідно з яким останній повинен сплатити 3 млн. доларів з його заарештованих грошових коштів. За деякими даними, зазначені кошти вже надійшли до державного бюджету України", - ідеться у матеріалі екс-прокурора.

Як відомо, гроші Петра Кириченка на закордонних рахунках, як і грошові кошти Павла Лазаренка, були арештовані в кінці 90-х років, а сам він певний час проходив як співучасник злочинів, скоєних прем'єр-міністром - втікачем.

Реклама:

Петро Кириченко був узятий під варту американськими правоохоронними органами через півроку після затримання Лазаренка в 1999 році, якому на той момент в Америці висунули звинувачення в здирстві, відмиванні грошей і шахрайстві.

Проте в ході слідства Кириченко почав активно співпрацювати з американським звинуваченням, давати свідчення проти колишнього прем'єра, в результаті чого став ключовим свідком у "Справі Лазаренка".

Навесні 2000 року Кириченко та правоохоронні органи США підписали угоду, згідно з якою українець добровільно передав американській прокуратурі всі наявні в нього речові докази, вказав, кого в Україні корисно допитати, а також сплатив переліт до Сполучених Штатів двох свідків з України. Тоді ж він був відпущений на свободу.

Також Кириченко сплатив до держбюджету США 3 млн. доларів як "добровільну компенсацію". Очевидно, саме ця сума і була нещодавно передана Україні.

Нині Кириченко разом із сім'єю проживає в США.

Як відомо, відповідно до свідчень Кириченка, які він дав американському слідству, будучи прем'єр-міністром, Павло Лазаренко лобіював бізнес-інтереси Кириченка і при цьому вимагав у нього гроші.

Він стверджував, що передавав Лазаренку значні суми, а також зробив його співвласником своєї компанії.

"Я погодився віддати йому 50% прибутку і 50% самої компанії", - заявляв бізнесмен американському суду в 2004 році і пояснив, що в іншому випадку прем'єр-міністр не дозволив би йому вести свій бізнес.

У 2008 році Федеральний окружний суд Сан-Франциско зобов'язав екс-прем'єра Лазаренка повернути Кириченку 19,5 млн. доларів, які він отримав шляхом здирства.

Донині Україні вдалося отримати лише фінансову компенсацію від Швейцарії на суму приблизно 10 млн. доларів за скандальну закупівлю збірних будиночків для українського уряду, яка була здійсна Кабміном Павла Лазаренка в 90-х роках за посередництва Кириченка. Вартість цієї закупівлі була завищена майже удвічі.

За дорученням прем'єр-міністра Миколи Азарова Міністерство юстиції України в 2011 році має почати активну кампанію із повернення коштів, незаконно виведених з України екс-прем'єром Лазаренком.

Про поновлення зусиль з повернення виведених Лазаренком грошей раніше заявляв і міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

За його словами, цей процес був припинений після приходу до влади Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко.

Як відомо, Павло Лазаренко був затриманий в аеропорту Нью-Йорка 12 років тому за порушення візового режиму, за підозрою у спробі нелегально проникнути в США.

Він звернувся до американської влади із проханням надати йому політичний притулок, однак замість цього Лазаренкові були пред'явлені звинувачення в здирстві, відмиванні грошей і шахрайстві.

Обсяг коштів, які перебували на рахунках Лазаренка і були заарештовані в США, досягає 280 млн. доларів.

На початку березня радник Генеральної прокуратури Михайло Потебенько повідомив про відновлення розслідування кримінальних справ проти екс-прем'єр-міністра Павла Лазаренка.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!