"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Регіонали" хочуть списати борги теплоенергетикам

П'ятниця, 25 березня 2011, 09:35

Парламенту запропоновано реструктуризувати заборгованість підприємств ЖКГ за спожиті газ та електроенергію майже на 20 років.

Народні депутати Олександр Пеклушенко і Володимир Олійник, обидва - ПР, зареєстрували у Верховній раді законопроект № 8284 "Про деякі питання списання та реструктуризації заборгованості за спожитий природний газ та електроенергію", пише видання "Комерсант Україна".

Пеклушенко не зміг надати документ, оскільки він все ще доопрацьовується, але розповів, що проектом пропонується реструктуризувати заборгованість підприємств водо-і теплопостачання за енергоносії перед НАК "Нафтогаз Україна" і обленерго на період до 20 років.

Депутат також вважає за доцільне списати борги, за якими минув термін позовної давності.

Реклама:

"Незважаючи на те що теплогенеруючим компаніям газ відпускається за заниженими цінами, тариф на теплову енергію все одно менше рівня окупності", - говорить він.

Згідно зі ст. 259 Цивільного кодексу, період позивної давності становить три роки, для стягнення штрафів і пені - один рік. За даними компанії "Газ Україна", заборгованість підприємств теплової енергетики за опалювальний сезон 2010-2011 років становлять 6,3 мільярда гривень, не рахуючи боргу "Київенерго" в 1,8 мільярда гривень.

З них 3,9 мільярда - заборгованість, сформована в 2011 році. За даними глави держави, на 23 березня борг теплокомуненерго за газ з 1999 року становив 13 мільярдів гривень.

За словами Пеклушенко, заборгованість за газ, яка може бути реструктуризована, становить близько 20 мільярдів гривень, за електроенергію - 1 мільярда гривень.

"Ці суми сформовані з урахуванням штрафів і пені, які нараховуються підприємствам за те, що вони вчасно не розрахувалися за газ чи електроенергію. Прийняття цього закону дозволить розблокувати роботу галузі і полегшити економічну ситуацію в ній", - відзначає депутат.

Списання та реструктуризація будуть стосуватися тільки боргу, сформованого через економічну необгрунтованість тарифів. Законопроект не буде зобов'язувати підприємства ТКЕ і водоканали списати борги населення за надані послуги за той період, за який підприємствам можуть списати борги за газ і електроенергію.

У "Газі України" зацікавилися ініціативою депутатів. "Будь-які дії, які сприятимуть оздоровленню економічної ситуації, пов'язаної з розрахунками за газ, ми вітаємо. Ми не можемо добитися від підприємств розрахунку за поточний опалювальний сезон, що вже говорити про борги за попередні періоди!" - заявив прес-секретар компанії Олексій Ткач.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: