Без нової моделі для "спрощенців", можуть закритися 200 тисяч підприємств

Четвер, 24 березня 2011, 10:20

З 1 квітня, згідно з Податковим кодексом, юрособи не зможуть відносити на валові витрати кошти, витрачені на закупівлю товарів і послуг у підприємців-спрощенців.

За прогнозами Державної податкової адміністрації, після вступу в силу цього нововведення тисячі суб'єктів господарювання припинять свою діяльність, пише видання "Экономические известия". 

"Це будуть підприємства, задіяні у схемах мінімізації податків", - уточнив заступник голови ДПАУ Олександр Клименко.

За спрощеною системою працюють 1,1 мільйона підприємців, 400 тисяч з них, стверджують фіскали, мали договірні відносини з юрособами.

Реклама:

Податківці підрахували, що близько 170 тисяч суб'єктів господарювання беруть участь у схемах мінімізації податків для юросіб.

З цієї причини, зазначив заступник голови ДПАУ, держава недоотримала до держбюджету близько 1 мільярда гривень від податку на доходи фізичних осіб і близько 2 мільярдів  гривень соціальних внесків.

Відзначимо, в січні-лютому 2011 року "спрощенці" сплатили до держбюджету 161 мільйон гривень, а їх частка в загальній сумі надходжень цього податку становила менше 2%.

Підприємства, які працювали легально, за словами пана Клименка, зможуть залишитися на спрощеній чи вибрати для себе альтернативну систему оподаткування.

Примітно, що з початку року ДПА фіксує незначне збільшення кількості підприємств МСБ.

На 1 січня 2010 року в Україні працювало 2,65 мільйона підприємців, а в січні 2011 року їх кількість зросла до 2,7 мільйона.

Втім, з набранням чинності нових положень ПК, вважають в опозиції, їх кількість може різко скоротитися.

Нагадаємо, на поточному тижні група опозиційних депутатів зареєструвала в Раді проект закону № 8276, в якому представила свою версію спрощеної системи оподаткування. Кабмін свій варіант на розгляд парламенту не представив.

В уряді про проблему теж не забувають. Напередодні на засіданні Кабміну прем'єр Микола Азаров покартав за повільність у розробці нових правил ведення бізнесу міністра фінансів Федора Ярошенка і першого віце-прем'єра Андрія Клюєва.

На думку юриста ЮК "Ілляшев і партнери" Катерини Вознесенської, платники податків будуть змушені відмовитися від придбання товарів і послуг у спрощенців і перейти на тіньові схеми співпраці.

Відзначимо, що з 1 квітня почнуть діяти нові правила стягнення податку на прибуток, згідно з якими ставка податку буде знижена з 25% до 23%.

Найважливіше фіскальне нововведення - початок податкових канікул для підприємств малого та середнього бізнесу.

Для суб'єктів господарювання з річним оборотом до 3 млн. грн. і кількістю працюючих до 20 осіб НК передбачено застосування нульової ставки податку на прибуток протягом п'яти років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!