США просять Азарова дати спокій експорту зерна

Середа, 23 березня 2011, 09:49

Американська торгова палата в Україні просить уряд та інші державні органи відмовитися від монополізації ринку сільськогосподарської продукції і як можна швидше відновити експорт зерна. 

Про це йдеться в листі АТП до Кабінету міністрів, передає УНІАН. 

Зокрема, АТП закликає український уряд в питаннях регулювання ринків зерна та насіння олійних культур дотримуватися такої позиції, щоб збалансувати принципи продовольчої безпеки, інтереси фермерів та міжнародні зобов'язання України.

У документі підкреслюють про важливість збереження вільного ринку зерна в Україну для забезпечення продовольчої безпеки держави, функції компаній-трейдерів, а також про необхідність відмови від монополізації ринку сільгосппродукції та якнайшвидшого відновлення експорту зерна компаніями, які мають його підтверджені запаси.

Реклама:

Міністерству аграрної політики і продовольства АТП пропонує залучати представників приватного сектору до дискусії щодо шляхів довгострокового розвитку сільського господарства з тим, щоб воно ставало ефективним і більш конкурентоспроможним, залучаючи великі інвестицій і фінансування та в той же час істотно підвищуючи обсяги виробництва.

Наприклад, щоб вони могли використовувати складські розписки та права на оренду землі в якості застави для фінансування та укладання форвардних контрактів.

Також пропонується чітко визначити роль держави у зерновій галузі. "Учасники ринку повинні бути впевнені, що існує повна прозорість та створені рівні конкурентні умови для ведення бізнесу на ринку", - наголошується в повідомленні АТП.

Лист направлено до державних органів України, дипломатичні установи та представництва міжнародних організацій. Нагадаємо, західні країни неодноразово критикували дії української влади щодо ринку зерна.

Зокрема, як посол Франції в Україні Жак Фор, намір українського уряду створити державного агента, у якого буде монопольне право на експорт соціально значущих сільгосппродуктів, йде врозріз з офіційними заявами Києва, а також з тими принципами, за якими працює Європейський Союз.

Крім того, уряд США стурбований втручанням уряду в роботу зернового ринку. Зокрема, американська сторона висловлює невдоволення намірами створити державну монополію і небажанням зняти обмеження на експорт зернових, тобто існуванням так званих квот.

Раніше повідомлялося, що комітет Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин на засіданні 15 лютого не підтримав скандальний законопроект № 8053, яким пропонується монополізувати експорт сільськогосподарської продукції, включеної до переліку цінового регулювання.

Проте вже 1 березня профільний комітет схвалив новий законопроект № 8163.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!