Опозиція написала реформу спрощенцям

Середа, 23 березня 2011, 09:17

Народні депутати фракцій БЮТБ і НУНС зареєстрували у парламенті законопроект № 8276, яким пропонується внести зміни до Податкового кодексу щодо реформування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва.

Законопроект пропонує встановити п'ять категорій платників єдиного податку, пише видання "Комерсант Україна".

Фізособи з річним доходом до 300 тисяч гривень, що здійснюють підприємницьку діяльність без найнятих працівників, будуть платити щомісяця по 20-50 гривень.

Підприємці з річним доходом до 1,5 мільйона гривень і 10 співробітниками зможуть щомісяця платити 50-300 гривень.

Реклама:

СПД без співробітників з доходом до 3 мільйонів гривень будуть платити 3% виручки, але не менше 200 гривень.

Суб'єкти, що працюють у сфері аудиту, консалтингу, маркетингу, бухобліку, реклами, інформатизації, що працюють страховими агентами, з річним доходом до 200 тисяч гривень будуть платити 20-100 гривень.

А фізособи, що враховують такі витрати при нарахуванні податку, будуть виплачувати від 200 до 500 гривень.

Юрособи при доході до 10 мільйонів гривень будуть платити по 3-5% виручки.

У п'ятницю аналогічні ініціативи вже представив Мінфін. Він запропонував з 2012 року стягувати з фізосіб-підприємців з річним доходом до 150 мінімальних зарплат 1-10% розміру МЗ; до 600 МЗ - 2-40%; до 1000 МЗ - 3% виручки при сплаті ПДВ, 5% - без сплати.

За словами глави всеукраїнського об'єднання малого та середнього бізнесу "Фортеця" Оксани Продан, депутатський проект максимально врахував інтереси бізнесу.

"Втім, оскільки цей проект не забезпечує дохідну частину, а також запропонований представниками опозиції, то має дуже мало шансів бути прийнятим. З його внесенням Кабмін буде поспішати представити парламенту свій законопроект, а значить, у підприємців буде менше часу на його обговорення".

Ключові питання, за якими підприємці намагаються досягти компромісу з Мінфіном: збільшення переліку видів підприємницької діяльності, спрощення обліку, внесення податку на землю в структуру єдиного податку, розмір ставки податку.

"Ми не оскаржуємо прив'язку податку до мінімальної зарплати, яка буде весь час зростати. Оскільки досвід показав, що введення фіксованого порога призвело до того, що спрощена система застаріла", - зазначила пані Продан.

У Партії регіонів вважають економічно доцільними норми, запропоновані представниками Мінфіну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!