Збільшення капіталу "Надра Банку" відкладається

Середа, 23 березня 2011, 09:08

"Надра Банк" відкликав з ДКЦПФР пакет документів на реєстрацію випуску акцій.

Про це повідомив директор департаменту корпоративних відносин ДКЦПФР Анатолій Амелін, пише видання "Комерсант Україна".

Це робить неможливим проведення додаткової емісії на 3,5 мільярда гривень, початок якої планувалося на 22 березня.

Таке рішення тимчасового адміністратора "Надра" Валентини Жуковської виявилося вимушеним, оскільки вчора ж на порядку денному засідання держкомісії стояло питання "Про відмову в реєстрації випуску акцій ПАТ" Комерційний банк "Надра" '".

Реклама:

ДКЦПФР знайшла кілька причин для визнання документів банку "недостатніми для реєстрації випуску акцій і такими, які не відповідають вимогам законодавства".

Відповідно до плану фінансового оздоровлення "Надра Банку", затвердженим 7 квітня 2010 року на період 2010-2016 років, статутний капітал установи повинен бути збільшений на 10 мільярдів гривень за участю держави та австрійської компанії Centragas Holding AG.

Але 18 лютого тимчасовий адміністратор подала документи на проведення додаткової емісії на 3,5 мільярда гривень за участю "акціонерів банку та інвесторів - Centragas Holding AG і ЗАТ "УкрГаз-Енерго".

Обидві компанії пов'язані з бізнесменом Дмитром Фірташем, який обіцяв провести санацію "Надра".

Як зазначають у ДКЦПФР, тимчасовий адміністратор не надала жодного рішення про затвердження зміненого плану фіноздоровлення, ні підтвердження його узгодження Нацбанком.

Жуковська також не направила в держкомісію "наказ про затвердження ринкової вартості однієї простої іменної акції" банку, а лише направила "Короткий виклад основних фактів та висновків (резюме)".

Згідно з ним, ринкова вартість однієї акції банку оцінена в 10 гривень - це номінальна ціна.

ДКЦПФР звернула увагу і на те, що акціонери банку позбавлені права участі у другому етапі емісії - з 1 по 6 квітня. На початок року 60,99% банку належали кіпрській Novartik Trading Ltd, а ще 30,74% - Manmade Enterprises Ltd.

Претензії у держкомісії є і до Нацбанку. До 21 березня він не надав їй постанову № 38 про продовження діяльності тимчасового адміністратора "Надра Банку" і підтвердження узгодження плану фіноздоровлення без участі держави.

Повноваження адміністрації Нацбанк продовжив 11 лютого, тоді як отримав таке право тільки 16 лютого.

Але навіть якщо б НБУ прийняв постанову вчасно, закон № 3011-VI дозволив регулятору продовжувати дію адміністрації тільки в системообразуючому банку.

Однак у "Надра Банку" було всього 2,7% загальних зобов'язань - 22,4 мільярда гривень.

У НБУ пообіцяли внести зміни в документи найближчим часом. "Валентина Жуковська внесе зміни до плану фінансового оздоровлення, зареєструє його і відправить у держкомісію 29 березня. Поки в банку розраховують, що їм вистачить 3,5 мільярда гривень, які в капітал внесе інвестор. Але якщо не вистачить, то вони звернуться до Кабміну за фінансовою допомогою", - повідомило виданню високопоставлене джерело в Нацбанку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!