"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Справа проти Кучми може бути тиском на Пінчука - експерти

Вівторок, 22 березня 2011, 19:29

Експерти вважають, що однією з можливих цілей порушення Генпрокуратурою кримінальної справи проти колишнього президента Леоніда Кучми за підозрою в причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе є чинення тиску на бізнесмена Віктора Пінчука.

"Відкриття кримінальної справи на Кучму дає змогу, скажімо, тиснути на наближені до нього економічні структури, там, "Інтерпайп", і на Пінчука й так далі", - вважає директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко, повідомляють "Українські новини".

Він допускає, що деякі структури, наближені до влади, можуть мати інтерес у придбанні окремих підприємств, які належать трубно-колісній компанії "Інтерпайп".

Водночас Небоженко допустив, що в порушенні кримінальної справи проти Кучми є й політична складова.

Реклама:

Директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський також вважає, що порушення зазначеної кримінальної справи може мати на меті тиск на Пінчука.

"Можливо... це може бути початок війни проти, наприклад, Пінчука, чому ні? Ми не знаємо цього", - сказав він.

При цьому Погребинський висловив думку, що ця кримінальна справа також могла бути порушена для поліпшення іміджу влади в очах європейських партнерів.

У свою чергу заступник директори Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький також не виключив економічної складової в порушенні цієї справи.

"Другий момент - це, зрозуміло, економічний, так. Ми знаємо, хто зять Кучми, і, скажімо так, сфер економіки находиться усе менше й менше, на які ще, умовно кажучи, донецькі не наклали оком, і отут, можливо, і такий момент", - сказав він.

При цьому серед інших можливих причин порушення справи Голобуцький також назвав спробу поліпшення іміджу влади в Європі й чинення тиску на окремих політиків, зокрема на голову Верховної Ради Володимира Литвина.

Говорячи про перспективи кримінального переслідування Кучми, Небоженко й Погребинський назвали малоймовірним його арешт.

У свою чергу Голобуцький допустив різні варіанти розвитку подій - від доказу непричетності Кучми до справи Гонгадзе до серйозних наслідків для екс-президента.

21 березня Генпрокуратура порушила справу проти Кучми за підозрою в причетності до вбивства Гонгадзе й незаконних діях відносно журналіста Олексія Подольського.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: