Янукович пропонує міжнародним інвесторам акції банкрута – експерт

Вівторок, 22 березня 2011, 13:23 -

Поки президент Віктор Янукович озвучує плани щодо продажу частини НАК "Нафтогаз України", компанія повним ходом продає цінні папери.

Про це заявив експерт Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич у коментарі "Економічній правді".

"21 березня інформаційні агенції повідомили про придбання Ощадбанком у "Нафтогазу" ОВДП на загальну суму 0,9 млрд. гривень на умовах РЕПО. На кінець вересня 2010 року заборгованість "Нафтогазу" і його дочірньої компанії "Укртранснафта" Ощадбанку становила величезну суму - 21,38 млрд. гривень, або 47% усього кредитного портфеля банку", - зазначив експерт.

На його думку, нарощування "Нафтогазом України" кредитної заборгованості перед Ощадбанком та іншими банками свідчить про подальше погіршення фінансового стану компанії.

Реклама:

Для підтримки фінансової стійкості "Нафтогазу" Нацбанк змушений був піти на численні компроміси.

"Свого часу НБУ дозволив Ощадбанку порушувати норматив Н7 (максимальний кредитний ризик на одного позичальника - не більше 25% регулятивного капіталу) відносно НАК "Нафтогаз Україна". Пізніше, завдяки продовженню рефінансування НБУ у першій половині 2010 року, Ощадбанк здійснив реструктуризацію боргів "Нафтогазу України" банку: якщо раніше вони повинні були бути погашені в період з 26 лютого по 29 грудня 2010 року, то тепер - з 30 березня 2011 року по 31 березня 2015 року", - сказав Марунич.

Незважаючи на це "ліквідність "Нафтогазу" залишається слабкою", відзначив експерт.

Так оцінили експерти міжнародного рейтингового агентства Fitch фінансове становище "Нафтогазу" у січні 2011 року, відзначивши, що воно було значно послаблено поверненням 11,2 млрд. кубометрів газу на користь офшорної RosUkrEnergo.

Fitch розцінило це як подальше погіршення і без того слабкого фінансового стану компанії в контексті вкрай нестабільного операційного середовища в Україні.

"Виникає резонне питання: що буде пропонуватися інвесторам у ході пропонованого IPO "Нафтогазу України"? Акції компанії, яка вже допустила технічний дефолт за єврооблігаціями на суму 500 млн. доларів із терміном погашення у жовтні 2009 року? Або акції компанії, збиток якої за підсумками 2010 року перевищив 22 млрд. гривень (понад 2,5 млрд. доларів), а кредиторська заборгованість продовжує збільшуватися семимильними кроками?", - наголосив Марунич.

"Схоже, що ті, хто готував заяву президента про можливість продажу "Нафтогазу" іноземним інвесторам підставили Віктора Януковича. Ні про який продаж "Нафтогазу Україну" іноземним інвесторам не може бути й мови до наведення елементарного порядку в управлінні компанією, її реструктуризації та приведення бізнес-процесів у відповідність з міжнародними стандартами", - відзначив він.

Як повідомлялося, на засiданнi керiвної ради комiтету з економiчних реформ у понеділок президент Вiктор Янукович заявив, що не виключає можливостi продажу частини НАК "Нафтогаз України".

Він зазначив, що для надійного забезпечення споживачів газом і продуктами нафтопереробки "нам необхідно залучити кошти на зовнішніх і внутрішніх ринках".

"Якщо для цього необхідно поступитися частиною НАК "Нафтогаз України" і продати на міжнародних біржах певну частину акцій, на це треба йти", - додав Янукович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: