"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ОТП Банку дозволили відстояти законність валютних кредитів

Вівторок, 22 березня 2011, 10:17

Верховний суд у понеділок задовольнив прохання ОТП Банку та скасував ухвалу Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССГУД) від 17 грудня, згідно з якою установа не мала права видавати валютні кредити без індивідуальної ліцензії.

Справа повернута до Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ, пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на одного з юристів.

Цю інформацію газеті підтвердили і в ОТП Банку.

Клієнт банку, який не хоче повертати йому 155 тис. доларів, довів у судах нижчих інстанцій, що установа не мала права видавати позику без індивідуальної ліцензії НБУ на цю операцію.

Реклама:

Іпотечний договір був розірваний також на тій підставі, що валюта клієнта зараховувалася банком для погашення кредиту за статтею "Внесення готівки на поточний рахунок", а це суперечить схваленим НБУ "Правилам використання готівкової валюти на території України".

В ОТП Банку упевнені у перемозі при повторному розгляді.

"Вся країна знає, що судове рішення, про яке ви писали, - випадкове. Всі знають, що єдино вірні аргументи у банків і кредити у валюті видавати можна", - заявив голова правління ОТП Банку Дмитро Зінков.

Його підтримує Нацбанк, який до 2004 року дотримувався протилежної позиції.

У листі НБУ від 2 червня 2000 року, яке наводилося в рішенні суду, вказувалося, що "наявність у банку генеральної ліцензії не дає йому права на проведення валютних операцій, які, згідно зі ст. 5 декрету про валютне регулювання, повинні проводитися виключно на підставі індивідуальної ліцензії НБУ".

Віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко (у минулому голова НБУ) зізнавався виданню, що регулятор сприяв запуску валютного кредитування населення для залучення в країну іноземних банків, однак законодавство не змінювалося.

Юристи говорять, що рішення ВСУ не ставить крапку в законності видачі валютних кредитів без індивідуальних ліцензій на кожну операцію.

"ВССГУД при винесенні рішення буде керуватися рекомендаціями, які містяться у резолюції Верховного суду, в залежності від того, наскільки вони однозначні", - відзначив керуючий партнер юрфірми "Лавринович і Партнери" Максим Лавринович.

"Але в суді беруть участь дві сторони, одна з яких не буде задоволена і захоче оскаржити нове рішення. Тоді ВССГУД може направити його до Верховного суду, а може відмовити", - пояснив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: