"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

АМКУ призначить "цапа відбувайла" на ринку нафтопродуктів - експерти

Вівторок, 22 березня 2011, 09:36

Антимонопольний комітет у вівторок має представити результати розслідування картельної змови на ринку нафтопродуктів.

"Ми плануємо ухвалити рішення у справі щодо ознак антиконкурентних узгоджених дій щодо трьох основних операторів ринку. Це компанії, які працюють під відомими брендами WOG, ОККО і Shell", - зазначив у коментарі для Радіо "Свобода" перший заступник голови антимонопольного комітету Юрій Кравченко.

Раніше голова комітету Василь Цушко заявив, що штрафи у справі про збільшення роздрібних цін на бензин і дизельне пальне у період з грудня 2010 року по січень 2011 року "складуть десятки мільйонів гривень".

Натомість, експерти зазначають, що потужніші компанії, які мають російське походження та контролюють більшу частину ринку, уникли проблем.

Реклама:

Координатор із питань реалізації меморандуму Україна-ЄС у сфері енергетики Олександр Тодійчук зазначає, що Антимонопольний комітет опинився в доволі складній ситуації через невизначеність правил на ринку та дії лобістів, а тому змушений буде знайти "цапа відбувайла".

"Можемо собі лише уявити, скільки дзвінків у Антимонопольному комітеті приймали на годину: аби вони не чіпали жодного з гравців ринку нафтопродуктів. Все зведеться до того, що оштрафують трьох найменш захищених трейдерів, а ціни як були, так і залишаться", - каже він.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ельдар Газізулін вважає, що урядова політика веде до зворотніх наслідків, ніж ті, що декларує влада.

"Уряд намагається змусити імпортерів знизити ціни. Але насправді галузева політика Мінпаливенерго суперечить політиці Антимонопольного комітету, тому що урядова експертна рада якраз і встановлює рівень цін. Тобто, уряд фактично заохочує виробників і продавців втримували ціни на певному рівні. Що це, як не змова?", - сказав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!