"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Відмова від мита на бензин допоможе стабілізувати його ціну – експерти

Понеділок, 21 березня 2011, 20:02

Відмова від запровадження мита на імпорт нафтопродуктів дозволить запобігти необґрунтовано високим цінам на нафтопродукти в країні та зберегти конкуренцію між імпортерами та виробниками палива в Україні.

Такої думки дотримуються в Асоціації "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів", передає Deutsche Welle.

Там упевнені, що без мита всі працюватимуть чесно. Також чесна конкуренція на ринку змусить вітчизняні нафтозаводи більше дбати про якість пального.

"Багато мереж АЗС стали імпортерами примусово, оскільки українські НПЗ поки не можуть забезпечити необхідний багатьом автомобілістам рівень якості палива. Також НПЗ не практикують довгострокові контракти, що передбачають ціноутворення за формулою", - заявив президент Асоціації Леонід Косянчук.

Реклама:

Відмова від мита для імпортерів змусить українські нафтопереробні заводи конкурувати з імпортерами і переглянути свої концепції з переобладнання виробництва, де здебільшого застосовуються застарілі технологій та подбати про інвестиції в підприємства, упевнений директор консалтингової компанії "А-95" Сергій Куюн.

"Мито - це спроба здійснити модернізацію нафтопереробних заводів за рахунок споживачів. На щастя, цей варіант не пройшов. Хай власники НПЗ залазять не в кишеню споживачів, а у власну", - каже він.

За словами експерта, прибутки більшості нафтопереробних компаній за 2010 рік становили понад 5 мільярдів доларів.

Куюн зауважив, якщо б уряд ввів мито імпортерам, то ціна бензину в Україні різко сягнула більше 12 гривень не враховуючи світової тенденції до збільшення цін на нафту.

Натомість паливо в Україні вже зараз коштує 9,6-10 гривень за літр.

Антимонопольний комітет України разом із Державною службою технічного регулювання обіцяє притягати до відповідальності операторів ринку нафтопродуктів за реалізацію палива неналежної якості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!