"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Війна в Лівії дозволить Україні збільшити транзит нафти до Європи

Понеділок, 21 березня 2011, 17:59

Початок військової операції в Лівії ще більше розхитав нафтовий ринок світу.

Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук у коментарі "Економічній правді".

"Війна в Лівії - це зростання цін на нафту. Якщо ще тиждень тому вартість нафти коливалася в районі 100 доларів за барель, то вже з початком військової операції проти сил Муаммара Каддафі ціни підскочили до 120 доларів за барель. Якщо війна в Лівії затягнеться, то вже через півроку світ може одержати нафту за ціною 140-150 доларів за барель", - зазначив він.

У будь-якому випадку, упевнений експерт, Лівії потрібен буде час для переформатування своєї нафтової політики.

Реклама:

"Адже багато міжнародних компаній фактично пішло з країни, і невідомо на яких умовах вони будуть повертатися до нафтових проектів у Лівії. Якщо військові дії припиняться, то вже зараз зрозуміло, що для відновлення видобутку нафти і, головне, її поставок в країни Європи (ключові споживачі - Італія, Німеччина, Іспанія, Великобританія, Франція) потрібно буде як мінімум півроку. Як максимум - до 2 років", - відзначив він.

"Весь цей час країни Європи будуть потребувати заміщення лівійської нафти. Хоча Лівія видобуває тільки 2% (80 млн. тонн) від усього світового видобутку нафти, але практично вся ця нафта надходить до Європи. І наразі у країн Європи немає альтернативи", - наголосив Корольчук.

Він відзначив, що Саудівська Аравія однією з перших підтвердила готовність збільшити постачання нафти до Європи.

Але в цьому випадку можуть виникнути проблеми зі шляхами доставки нафти до Європи. Як варіант Саудівська Аравія запропонувала поставити нафту з Нігерії за програмою заміщення.

Другим гравцем є Росія, яка також виявила бажання підвищити видобуток нафти для допомоги Європі.

"І цей варіант - більш практичний, оскільки з Росії до Європи через Україну і Білорусь прокладені нафтопроводи", - відзначив експерт.

"За прогнозами, Росія продовжить в 2011 році збільшення видобутку нафти (2008 - 488 млн. тонн, 2009 - 494 млн. тонн, 2010 - 505 млн. тонн). У цьому випадку Україна (компанія ВАТ "Укртранснафта") може істотно збільшити транзит нафти своїми трубопроводами", - пояснив він.

Експерт зазначив, що за найскромнішими підрахунками Росія може збільшити прокачування нафти через українську "Дружбу" на 5-7 млн. тонн тільки в 2011 році.

"Але для цього потрібно провести грамотні і вигідні для України переговори з Росією. А Європа, швидше за все, буде мати потребу в додаткових поставках і надалі - у 2012 році", - наголосив Корольчук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!