"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Азаров пропонує ЄС поступово збільшувати квоти на експорт зерна

Понеділок, 21 березня 2011, 10:10

Квоти на експорт агропромислової продукції в ЄС в рамках Угоди про зону вільної торгівлі з ЄС можуть бути збільшені поступово.

Такий компромісний варіант озвучив прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з представниками британського бізнесу, передає прсе-служба уряду.

Глава уряду відзначив, що позиції угоди по ЗВТ з Європейським Союзом узгоджені фактично на 90%; залишилися неврегульованими чутливі для України питання по агропромисловому комплексу і послуг автоперевізників.

За його словами, через введення досить низьких квот на експорт до ЄС української сільськогосподарської продукції - на пшеницю - близько 20 тисяч тонн, на м'ясо свинини - 1,5 тисяч тонн, на м'ясо птиці - 1 тисяч тонн, "європейський ринок практично залишається закритим для України ".

Реклама:

"Це ж не відкритий ринок, це не вільна торгівля", - констатував Азаров.

Виходом із ситуації, на думку прем'єр-міністра, є компромісне рішення, яке базувалося б на поетапному, протягом 10 років, збільшення квот на українське продовольство з поступовим виходом на торгівлю без обмежень і вилучень.

"Давайте знайдемо якусь компромісну позицію: якщо ви наполягаєте на збереження квот, то ми готові піти назустріч і зберегти квоти, але на певний термін. Давайте встановимо перехідний період 10 років, і кожен рік ці квоти будемо збільшувати, після чого їх скасуємо", - запропонував Азаров, додавши: "Договір підписується ж не на один рік, а на десятки років".

При цьому глава українського уряду висловив здивування щодо обмежень для аграрної продукції з України на європейський ринок в умовах наростання продовольчої кризи і нестійких кліматичних умов у світі.

За словами Азарова, Україна, яка володіє родючими землями і досить сприятливим кліматом, за умови необхідних реформ в агропромисловому комплексі могла б значною мірою доповнити ринок ЄС якісним продовольством.

У свою чергу Посол Великобританії в Україні Лі Тернер висловив надію на підписання в цьому році Угоди про створення ЗВТ між Україною та Європейським Союзом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!