Уряд планує провести тендер щодо сланцевого газу влітку

Понеділок, 21 березня 2011, 09:14
Міністр екології та природних ресурсів України Микола Злочевський прогнозує  проведення тендера на укладення угоди з розподілу продукції на двох родовищах сланцевого газу влітку.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

"Нещодавно на засідання міжвідомчої комісії було винесено питання про проведення тендера на укладення угоди з розподілу продукції на двох родовищах. Це ділянка на Олеської площі - Львівська область, розміром 6,3 тисяч кв. км і 8 тисяч кв. км на Юзівської площі - кордон Харківської та Донецької областей", - повідомив урядовець.

Він додав, що тендер буде проведений на початку-середині літа.

"Його ініціаторами стали компанії Shell і Chevron, але будь-яких преференцій у них немає. Ми сподіваємося запросити до участі в цих конкурсах як можна більше компаній. Будемо оцінювати запропоновані програми розвитку площ, пропорцію розподілу продукції, досвід і можливості учасників", - підкреслив Злочевський.

Реклама:

Також він повідомив, що видобутком газу з нетрадиційних джерел цікавиться: Shell, Chevron, ТНК-ВР і Exxon / Mobil, а також вітчизняні інвестори.

"Розвідка метанових родовищ, яка проводиться на Донбасі, здійснюється в основному українськими компаніями", - додав урядовець.

Окрім того, Злочевський повідомив, що об'єм газу з нетрадиційних джерел може сягати до 30 трильйонів кубометрів.

"Принципове питання, що називати сланцевим газом. Під цим поняттям в різних країнах мають на увазі не тільки газ, пов'язані з органічними сланцями, але і метан вугільних пластів, газові шапки метану і газ центральнобасейнового типу", - зазначив чиновник.

За його словами, "коли оцінювали запаси в Донбасі - територію в 60 тисяч кв. км, - то наші оцінки і оцінки колег з США сильно відрізнялися. Якщо, за нашими даними, там об'єм в 11,3 трильйона кубометрів, то в США вважають - 25,6 трильйона кубометрів газу метаноугольних пластів".

"Для порівняння: запаси такого газу в США складають 11,7 трильйона кубометрів. Додайте до цього Центральний басейн, де, за нашими оцінками, 8 трильйонів, Волинь і частину Поділля - понад 3 трильйона і газ сланцевих пісків - ще не менше 8 трильйонів кубометрів", - продовжив Злочевський.

Разом з шахтним газом всього виходить не менше 30 трильйонів кубометрів. Але ця цифра після докладного вивчення може збільшитися вдвічі, резюмував він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: