"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В уряді вирішили, що продуктового дефіциту немає

Середа, 2 березня 2011, 11:12

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк запевняє, що в Україні немає дефіциту продуктів харчування.

Про це він заявив під час прес-конференції у Тернополі, коментуючи періодичну появу інформації, що в Україні бракує тих чи інших продуктів, повідомляє агентство "УНІАН".

При цьому міністр визнав, що Україна не забезпечує себе м'ясом у достатній кількості.

"Ні для кого не новина, що ми 15-17 років є імпортнозалежні від м'яса. При цьому ми щороку зменшуємо імпорт м'яса, у 2010 - зменшили на 100 тисяч, і в 2011 теж зменшимо, бо збільшуються обсяги виробництва", - зазначив Присяжнюк.

Реклама:

"Сьогодні у нас на складах є близько 40 тис. тонн імпортної птиці, не можуть її реалізувати, бо українська продукція витіснила її з реалізаційної мережі", - зазначив він.

Спаду обсягів виробництва молока, за словами Присяжнюка, українські сільгоспвиробники не допустили, незважаючи на зменшення кількості поголів'я.

"Визнаємо, що 20 років поспіль поголів'я корів зменшується. Але виробництво молока залишається на рівні 11,7 мільйонів тонн завдяки підвищенню продуктивності", - сказав міністр.

Він додав, що проблемою в молочній галузі залишаються низькі закупівельні ціни. Розв'язати цю проблему, на його думку, можна завдяки виходу на зовнішні ринки, "насамперед Росії".

"До речі, якщо гречка у нас сьогодні коштує від 14 до 20 гривень, то в Білорусі - 44 гривні, у Росії - 60 гривень. Масло вершкове, хліб дорожчі, ніж у нас, і в Росії, і в Білорусі. Це означає, що жодного дефіциту на продукти харчування у нас в країні немає", - сказав Присяжнюк.

За його словами, інформація про дефіцит певних продуктів вигідна, насамперед, сільгоспвиробникам, оскільки у них тоді збільшуються обсяги реалізації.

"Але, з іншого боку, така інформація вводить в оману споживача, і люди починають витрачати свої заощадження на закупівлю надлишкових продуктів, які, зрозуміло, не зберігаються довгий термін", - заявив міністр.

"Тобто, має місце зловживання довірою споживачів, які на підставі такої інформації надлишково витрачають свої кошти. Тому я б радив виважено реагувати на такі повідомлення, сенсу говорити про дефіцит продуктів немає", - запевнив Присяжнюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!