Розкрито схеми тіньової приватизації в Києві

Субота, 19 березня 2011, 11:19

Підбити підсумки приватизації в столиці - проблематично, особливо за роки правління Леоніда Черновецького.

Адже відомий "джип" депутата Іванова так вдало згорів біля ресторану "Нон-стоп", що на проспекті Перемоги. Причому, зауважте, коли їхав завантажений документами з вул. Хрещатик, 10, на вул. Хрещатик, 36.

Безумовно, залишилися якісь копії. У БТІ, наприклад. Проте відповіді на запитання: чи було проведено експертну оцінку об'єктів, виставлених на приватизацію, чи відбулися торги, хто зрештою підписав документи - канули в Лету.

Водночас у вцілілих паперах ідеться про 348 об'єктів - в основному - нежитлові приміщення, виставлених на приватизацію у 2006-2010 роках і проданих. Переважна більшість - без аукціону.

Реклама:

Акції комунальних підприємств Києва розмивалися шляхом додемісій - "Київміськбуд", банк "Хрещатик", "Водоканал", "Київмлин", в ході яких місто добровільно поступалося бізнесу своїми корпоративними правами. До речі, всі операції пройшли через компанію "Новий регіон", афілійовану з паном Супруненком.

Активи ж цих та інших об'єктів власності виводилися також іншими способами.

Схема № 1. Аукціон в тираж. Управління комунальної власності публікувало оголошення про конкурсний продаж того чи іншого об'єкта в таких газетах як «Точка» і «Дивіденди».

Сукупний наклад передбачає процедуру з добре знайомими запрошеними, і в результаті заявок на конкурс не надходить. Управління знижує стартову ціну об'єкта на 30 відсотків.

Для участі ж у повторному конкурсі традиційно подаються дві заявки, причому від родинних структур, що володіють потрібним номером газети.

Торги ламаються на першому кроці: товар йде задешево. Управління затверджує протокол конкурсу, підписується договір купівлі-продажу, після чого об'єкт ще кілька разів перепродується - поки не знайде того самого "добросовісного покупця", пише DT.UA.

У всіх таких прозорих аукціонах виявлено слід Української універсальної товарної біржі. Експерти нарахували 35 тис. квадратів, виведених з власності громади подібним шляхом.

Схема № 2. Покористувався - передай іншому. Приклад: історія з підприємством "Київмлин", акції якого пішли за допомогою тієї ж емісії.

А ось активи (майданчики всіх хлібозаводів) - були обмінені на корпоративні права підприємства, про які ніхто ніколи не чув.

Потім "Київмлин" раптом перестав платити місту за оренду, і, згідно зі схемою, передає за актом прийому-передачі свої будівлі і приміщення в статутний фонд ТОВ "Слов'янські хліба".

ТОВ швидко реєструє право власності і перепродує покупцеві, який знову реєструє право власності, і знову перепродує.

Таким чином у 2008- 2010 рр. у ВАТ "Київмлин" було відчужено будівель та приміщень у Києві загальною площею 70 тис. кв. метрів. При цьому всі нові власники є особами, пов'язаними з власниками ТОВ "Слов'янські хлібиа" і ВАТ "Київмлин".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!