ВВП України уповільниться до 4%, інфляція зросте до 11% - Moody's

П'ятниця, 18 березня 2011, 20:16

ВВП України у 2011 роцi зросте на 4% порiвняно з 4,2% у 2010 роцi, при цьому iнфляцiя  прискориться з 9,1% до 11%.

Такий прогноз оприлюднило рейтингове агентство Moody's, повідомляє агентство "Інтерфакс".

Згiдно з оприлюдненою в п'ятницю кредитною думкою агентства, дефiцит зведеного бюджету України поточного року скоротиться до 4% ВВП iз 6% ВВП у 2010 роцi та 9% ВВП - у 2009 роцi.

Moody's також прогнозує зростання держборгу за пiдсумками 2011 року до 40,5% ВВП порiвняно з 40% на кiнець минулого року, 35,1% ВВП - 2009 року i 14,5% ВВП - на кiнець 2008 року.

Реклама:

Серед сильних кредитних сторiн України агентство називає порiвняно низький рiвень боргу уряду й добре освiчену робочу силу з низькою заробiтною платою, тодi як кредитними проблемами є невизначенiсть iз поточною програмою МВФ i банкiвську систему, що зазнає стресiв через великий зовнiшнiй борг i слабку економiку.

Moody's також вiдзначає вiдсутнiсть ясностi в зобов'язаннях i повноваженнях виконавчої та законодавчої гiлок влади, вiдсутнiсть передбачуваностi полiтики, що заводить у глухий кут структурнi реформи й ускладнює узгодженiсть монетарної та валютно-обмiнної полiтики.

На думку агентства, iнституцiйнi механiзми в країнi вiдображають пiдхiд "державного капiталiзму" з великими квазiдержавними корпорацiями та банками, чиї економiчнi та фiнансовi рiшення ухвалюються пiд впливом полiтичних мiркувань.

У всьому цьому є тенденцiя до змiцнення наявних промислових структур та неефективностi, вважає Moody's.

На думку агентства, на вiдмiну вiд Росiї, прогноз банкiвської системи України залишається негативним, вiдображаючи дуже високий рiвень проблемних кредитiв, який навряд чи значно знизиться найближчим часом, i подавлену рентабельнiсть.

Moody's зазначає, що якiсть активiв продовжувала погiршуватись у 2010 роцi, частка проблемних кредитiв сягнула 40%.

Водночас агентство прогнозує поступове зниження цього показника у 2011 роцi.

Як повiдомлялося, уряд прогнозує прискорення зростання ВВП у 2011 роцi до 4,5% за уповiльнення iнфляцiї до 8,9%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: