У Азарова хочуть доплачувати за якість нафти

П'ятниця, 18 березня 2011, 18:12

Кабінет міністрів пропонує до цін продажу нафти, яка реалізується на біржових торгах, ввести диференційовані надбавки за якість в діапазоні 0-17 доларів за тонну.

Відповідна пропозиція закріплена у проекті урядової постанови "Деякі питання організації та проведення біржових аукціонів з продажу нафти сирої і газового конденсатана власного видобутку, скрапленого газу та вугілля", інформує "Інтерфакс".

Згідно з документом, який повинен замінити діючий порядок проведення аукціонів з продажу енергоресурсів, в цілому передбачається відмова від діючої єдиної надбавки за якість в розмірі 17 доларів за тонну.

Згідно з новими пропозиціями, надбавка за якість розраховується на основі митної вартості нафти марки Urals, яка поставляється трубопровідним транспортом в Україні.

Реклама:

Для I групи якості вона визначена на рівні - 17 доларів за тонну, для II групи якості - 2 долара за тонну, для III групи якості 0 доларів за тонну.

Таким чином, уряд пропонує відмовитися від єдиної надбавки в розмірі 17 доларів за тонну, яка діє в даний час.

Еквіваленти надбавок в гривні будуть розраховуватися за курсом Національного банку на момент реєстрації заявки.

При визначенні стартової ціни української нафти надбавка за якість буде враховуватися без податку на додану вартість.

Крім цього уряд пропонує зберегти надбавку за якість українського газового конденсату на рівні 47 доларів за тонну, яка діє в даний час.

У цілому інші норми формування стартової ціни нафти і газоконденсату пропонується залишити без змін.

Стартова ціна реалізованої на аукціонах української нафти та газового конденсату повинна визначатися на основі митної вартості нафти за даними Державної митної служби за 15 днів, що передують даті реєстрації заявок на проведення біржових торгів.

Зниження цін на нафту і газоконденсат на біржових аукціонах нижче стартової не допускається.

Крім цього, проект постанови містить норму, згідно з якою Мінекономрозвитку має у місячний термін провести конкурс з вибору біржі для проведення нею енергетичних аукціонів.

Документ містить і проект порядку проведення такого конкурсу.

В даний час енергоаукціони проходять на Українській міжбанківській валютній біржі, торги згідно, конкурсу, в якому раніше перемогла УМВБ, повинні проходити на ній до листопада 2014 року.

У той же час Українська фондова біржа в судах постійно намагається оскаржити це право УМВБ, втім, поки що безуспішно.

Відповідно до українського законодавства, вся нафта, добута в Україну, підлягає обов'язковій реалізації на аукціонах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!