"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Японські інвестиції в Україну можуть значно скоротитися

П'ятниця, 18 березня 2011, 15:05

Японські інвестиції в Україну можуть значно скоротитися через ряд землетрусів в країні, та аварію на АЕС "Фукусіма".

"Фінансові та економічні проблеми, які викликані катастрофами у Японії, можуть істотно скоротити японські інвестиції в українську економіку через перенаправлення вільних ресурсів на відновлення", - вважає Володимир Олексюк, експерт аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine.

На його думку, можуть постраждати програми з Євро-2012, енергозбереження, технологічного інвестування в металургію і машинобудування, сільгосппереробки, реалізації великих інфраструктурних проектів, де передбачене залучення великого обсягу коштів.

"Вплив на Україну в плані торговельно-економічних взаємин буде незначним, оскільки товарообіг між двома країнами невеликий", - підкреслює Олексик.

Реклама:

За його даними, біржові індекси та сировинні котирування в світу знижуються під впливом подій у Японії, а також через зростання напруженості на Близькому Сході.

Японський індекс Nikkei за підсумками торгів 17 березня обвалився на 97,95 пунктів -1,08%, до 8995,77 пунктів.

За тиждень індекс знизився на 624,72 пунктів -6,12%. На фондовому ринку істотно подешевшали акції представників енергетичного, банківського та автобудівельного секторів економіки країни.

Банк Японії продовжує вживати заходів щодо збереження стабільності фінансових інститутів країни. За останні два дні держрегулятор влив в національну економіку короткострокової ліквідності на суму понад 100 млрд. доларів.

Нафта, котирування якої пішли вгору через заворушення на Близькому Сході і в Північній Африці і з початку поточного року додали 8,93%, визнається головною загрозою зростання світової економіки.

Проблеми Японії в довгостроковій перспективі можуть додати тиску на ринок нафти, так як країна нарощує закупівлю цієї сировини після падіння вироблення АЕС.

При відсутності повномасштабної ядерної катастрофи вплив японської кризи на світову економіку буде короткостроково-негативним і обмеженим.

Відновлювальні заходи в самій країні зможуть відновити споживання і економічне зростання.

Японія є четвертим за величиною експортером в світі і другим за величиною власником облігацій Казначейства США.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!