Азарову не подобається залежність від російського газу

П'ятниця, 18 березня 2011, 13:48

Існуючі умови закупівлі газу в Росії згубні для економіки України.

Про це заявив прем`єр-міністр Микола Азаров у п'ятницю на зустрічі з представниками британського бізнесу, повідомляє агентство УНІАН.

"Умови монопольної залежності від одного постачальника, який нам диктує непідйомні ціни - по суті справи, для нашої економіки це згубна перспектива. Або ми домовляємося з нашими партнерами про нормальну угоду про постачання газу, або ми робимо все, щоб диверсифікувати постачання газу в Україну. У нас іншого виходу немає", - сказав Азаров.

При цьому він підкреслив, що керівництво України вітає бажання іноземних компаній працювати в Україні в напрямку розвідки й видобутку сланцевого газу й газу шельфу Чорного моря.

Реклама:

Як повідомлялося, згідно з підписаними у січні 2009 року російсько-українськими газовими контрактами на період до 2020 року, ціна імпорту російського газу розраховується за формулою, яка враховує зміну цін на мазут і газойль.

У законі про державний бюджет на 2011 рік середня ціна імпортованого природного газу прогнозується на рівні 269 доларів за тисячу кубометрів.

У першому кварталі 2011 року ціна газу, що імпортується в Україну, становитиме 264 доларів за тисячу кубометрів.

Водночас, за прогнозами Міністерства енергетики та вугільної промисловості, середньорічна ціна на поставлений ВАТ "Газпром" природний газ для України 2011 року може перевищити 300 доларів за тисячу кубометрів.

Азаров не раз заявляв, що Україна наполягає на перегляді газових контрактів із Росією й має намір переконати російську сторону в необхідності це зробити.

За словами прем`єр-міністра, в першу чергу в контрактах необхідно переглянути формулу формування ціни на газ, що купується Україною в Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!