"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Промисловість залишиться рушієм зростання економіки

Четвер, 17 березня 2011, 14:27 -

За даними Держстату, промислове виробництво в Україні в лютому 2011 року зросло по відношенню до аналогічного місяця попереднього року на 11,5%.

У порівнянні із січнем промвиробництво виросло на 0,9%.

На думку, начальника відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександра Печеріцина, промисловий сектор залишиться рушійною силою економічного зростання в 2011 році.

"Динаміка промислового сектору в річному обчисленні продовжує поліпшуватися. Фактичний показник зростання у цьому секторі в лютому (11.5%) перевищив очікування учасників ринку (10.1%)", - відзначив він.

Реклама:

Розгляд динаміки промислового сектору за галузями свідчить про те, що експортно-орієнтовані галузі залишаються основними двигунами зростання.

Зокрема, металургія, хімічна промисловість і машинобудування продемонстрували зростання на 17.4%, 18.0% і 30.1% у річному вирахуванні, відповідно.

Зростання світових цін на сировину поки не вплинуло на динаміку харчової промисловості. У лютому виробництво в цьому секторі скоротилося на 3.6% в річному численні.

"Незважаючи на те, що сприятлива ситуація на світових товарних ринках сприяє позитивній динаміці промисловості, ми вважаємо, що це зростання може бути нестійким у середньостроковій перспективі внаслідок потенційної волатильності попиту", - відзначив він.

Таким чином, прогнозує експерт, за підсумками року зростання промислового сектору буде помірним і складе 6.5%, що практично відповідає прогнозам уряду на рівні 6%.

"Відповідно до недавніх заяв представників уряду, позитивна динаміка промислового сектору за два місяці 2011 поки не дає якихось підстав для поліпшення прогнозу уряду. Цей факт повністю підтверджує наші побоювання щодо нестабільності зовнішніх факторів, які сприяють зростанню промислового виробництва в поточному році", - пояснив він.

"Водночас, ми вважаємо, що подальше відновлення економіки на тлі зростання внутрішнього попиту буде чинником, який дозволить найближчим часом зберегти динаміку промислового сектора в позитивній площині. Ми зберігаємо нашу думку щодо того, що промисловість буде однією з рушійних сил відновлення економіки в поточному році", - сказав експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: