"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Оптиміст Азаров чекає від Клюєва брюссельського прориву

Четвер, 17 березня 2011, 13:07

Україна продовжує наполегливо вести переговори з Європейським союзом про створення зони вільної торгівлі в рамках договору про асоціацію.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з головою Групи прогресивного альянсу соціалістів і демократів Європейського парламенту Мартіном Шульцем у четвер, повідомляє агентство "УНІАН".

Азаров підкреслив, що в цьому напрямку плани України залишаються незмінними.

"Ми наполегливо ведемо переговори з представниками Європейської комісії з метою створення зони вільної торгівлі", - підкреслив прем'єр.

Реклама:

При цьому він зазначив, що рівень робочої групи з ведення переговорів підвищений і її зараз очолює перший віце-прем'єр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

Разом із тим Азаров шкодує, що недавні переговори Клюєва в Брюсселі не призвели до "прориву" в переговорному процесі.

"Ми пов'язуємо це з тим, що поки що Європейська комісія не прийняла рішення про зміну параметрів переговорів і якоюсь мірою це перешкоджає руху вперед", - сказав Азаров.

Утім, незважаючи на це, підкреслив прем'єр, Україна не втрачає оптимізму і сподівається на вирішення всіх проблем, які гальмують процес.

"Ми не втрачаємо оптимізму. Взагалі ми люди наполегливі, отож послідовно працюватимемо і добиватимемося досягнення бажаних результатів", - сказав Азаров.

При цьому він подякував Групі прогресивного альянсу, соціалістам і демократам за підтримку позиції України в Європейському парламенті.

Як відомо, Україна і ЄС розпочали переговори про угоду про асоціацію в 2007 році.

На початку 2008 року, після вступу України до Світової організації торгівлі, сторони розпочали переговори про угоду про зону вільної торгівлі, котрі мають стати складовою частиною угоди про асоціацію.

2 березня 2011 року в Брюсселі Андрій Клюєв провів переговори з питання підготовки Угоди про асоціацію між Україною і Євросоюзом, включаючи створення зони вільної торгівлі.

Польські експерти вважають, що участь Клюєва в переговорах про створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом підвищує шанси підписання угоди цього року.

3 березня перший віце-прем'єр-міністр Росії Ігор Шувалов заявив, що Росія пропонує Україні спільно встановлювати зону вільної торгівлі з Європейським союзом після приєднання до Митного союзу і встановлення єдиного економічного простору в рамках Росії, Білорусі, Казахстану та України.

15 березня на прес-конференції в Мінську прем'єр-міністр Росії Володимир Путін сказав, що створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом може негативно позначитися на економічних відносинах України з Росією, Білоруссю і Казахстаном.

За його словами, Росія буде змушена "вибудовувати кордони" для українських товарів, якщо Україна і ЄС створять зону вільної торгівлі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!