Клюєв здивований, чому "Нафтогаз" пасивно "вибиває" борги

Середа, 16 березня 2011, 16:54

Уряд вимагає термінового підвищення рівня розрахунків за спожитий газ.

Про це заявив на селекторній нараді із керівниками всіх регіонів України перший віце-прем‘єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв.

"Надання міністерствам та областям більшої самостійності, як ми бачимо, не сприяло підвищенню відповідальності за стан платіжної дисципліни", - заявив він.

Андрій Клюєв повідомив, що в деяких регіонах у цьому опалювальному сезоні не лише не зменшилася загальна заборгованість, а навіть зросла.

Реклама:

За даними уряду, на 14 березня найбільша заборгованість за газ: у Києві - 1,86 млрд. гривень, у Донецькій області - 1,5 млрд., у Дніпропетровській області - 1,09 млрд.; Харківській - 1,02 млрд.; Кіровоградській - 143 млн.

У Луганській області заборгованість хоча і зменшилась на 150 млн. гривень, але все ж таки складає велику суму - 546 млн.

В Одеській - борг дорівнює 480 млн. гривень.

Загальна заборгованість підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ з 1999 року по 2011 рік досягла 13,1 млрд. гривень, що еквівалентно майже 11 млрд. куб. м природного газу, якого б вистачило для забезпечення всіх підприємств теплоенергетики протягом року.

За словами Клюєва, у підсумку загальна заборгованість майже не зменшилася, адже на початку опалювального сезону у листопаді 2010 року вона становила близько 14 млрд. гривень.

"За кожний відсоток збільшення газового боргу керівники всіх місцевих рівнів будуть нести персональну відповідальність і звітувати перед Кабінетом Міністрів", - заявив Андрій Клюєв.

"Дивує велика інертність в роботі зі збору коштів з боку керівництва НАК "Нафтогаз України", - додав він.

Клюєв також повідомив, що розробляється законопроект, який дозволить провести реструктуризацію боргів в ПЕК.

Перший віце-прем‘єр-міністр також доручив Міністерству фінансів у двотижневий термін погасити заборгованість за всі енергоносії бюджетних установ та організацій, а місцевим органам влади - заборгованості місцевих бюджетів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!