"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Проблем з продовольством не існує

Середа, 16 березня 2011, 16:14

В Міністерстві економічного розвитку та торгівлі заявляють, що в Аграрному фонді та Державному резерві достатньо запасів зерна, борошна та цукру, щоб задовольнити попит населення.

В коментарі "Економічній правді" експерт ІК Adamant Investments Олександр Утмелідзе

заявив, що "довгострокових проблем з продовольством, за нашими оцінками, не існує".

За його ловами, з врожаю 2010 року українські цукрові заводи виробили 1,545 млн. тонн бурякового цукру, тоді як річна ємність українського ринку цукру становить 1,8-2 млн. тонн.

Реклама:

"Річний імпорт цукру-сирцю обмежено квотою в 0,26 млн. тонн, а більший імпорт обкладається податком в 50% від вартості", - додав Утмелідзе.

З огляду на таку історичну ситуацію, продовжив експерт, в цьому році скоріш за все країна буде змушена використовувати залишки виробників, але не в тих об'ємах, як минулого року, коли внутрішнє виробництво склало всього 1,3 млн. тонн.

"Інформації про те, скільки цих залишків є в Україні поки немає, але в найближчому майбутньому ці дані мають бути опубліковані, з огляду на зміни в законодавстві, згідно з якими виробники та трейдери мають декларувати інформацію по залишках", - підкреслив співрозмовник.

За прогнозам аналітика, в 2011 році також очікується збільшення посівних площ цукрового буряка до 525-550 тис. га, а при стандартній врожайності та вмісті цукру, можна буде виробити близько 2 млн. тонн цукру, що має повністю покрити внутрішній попит.

Окрім того, що стосується зерна, то Україна один із основних експортерів пшениці, ячменю та кукурудзи в світі.

"Минулого року було зібрано 39 млн. тонн зерна, в той час як внутрішнє споживання сягає лише 26 млн. тонн. Не дивлячись на надлишок зерна, уряд ввів квоти на експорт, з метою нейтралізації ризику виникнення дефіциту зернових. Однак цей крок лімітував дохід від експорту", - зазначив Утмелідзе.

"Ситуація з врожаями гречки дещо інша. Врожаю гречки в розмірі 134 тис тонн в 2010 році не достатньо для задоволення внутрішнього попиту, який оцінюється в 160 тис. тонн. Для порівняння в 2009 році було зібрано 189 тис. тонн", - заявив експерт.

Утмелідзе не впевнений, що імпорт 20 тис. тонн гречки з Китаю дозволить стабілізувати ринок та знизити ціни.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!