У Арбузова пропонують страхувати великі депозити

Середа, 16 березня 2011, 12:49

Національний банк України пропонує розробити механізм страхування довгострокових депозитів населення, розмір яких перевищує 150 тис. гривень.

Про це ідеться у повідомленні на веб-сайті НБУ.

"З метою підвищення захищеності банківських вкладів і посилення таким чином довіри до банківської системи - Національний банк виступає з ініціативою запровадження такого додаткового інструменту захисту довгострокових депозитів, як страхування", - ідеться у повідомленні.

Довгостроковими в цьому випадку вважаються депозити, розміщені на термін більше одного року.

Реклама:

"Ініціатива Національного банку полягає в тому, щоб запровадити страхування суми довгострокового депозиту вкладника-фізичної особи, яка перевищує гарантовані Фондом (гарантування вкладів. - ЕП) кошти, тобто без обмежень граничної суми", - пояснює регулятор.

При цьому Нацбанк пропонує страхувати як депозити в гривні, так і в іноземній валюті, а також у банківських металах.

Також пропонується розглянути питання щодо поширення механізму страхування і на довгострокові депозити юридичних осіб.

"Такий інструмент повинен застосовуватися безпосередньо банками на добровільній основі із залученням надійних страхових компаній. З метою заохочення банків до участі у страхуванні депозитів, Національний банк готовий розглянути можливість впровадження певних стимулів для банків", - відзначають в НБУ.

На думку представників банківського регулятора, використання такого інструменту підвищить рівень захисту депозитів, що у свою чергу посилить довіру до банків.

"Крім того, це заощадить кошти і час, які вкладники, з міркувань безпеки, витрачають на відкриття декількох депозитних рахунків у різних банках, якщо сума депозиту перевищує гарантовану. Ці заходи також нададуть банкам можливість збільшити довгострокові ресурси для інвестування в економіку", - зазначається у повідомленні.

"Враховуючи важливість таких кроків, Національний банк виносить питання запровадження страхування депозитів на обговорення громадськості", - повідомляють у НБУ. 

Як відомо, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб гарантує виплату депозиту в обсязі до 150 тис. гривень.

Кабінет міністрів виступив із ініціативою створити Державну страхову компанію, яка, як передбачається буде страхувати депозити фізосіб, сума яких перевищує захищені Фондом гарантування вкладів 150 тис. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!