Індикативні зарплати посилять тиск на бізнес - експерти

Вівторок, 15 березня 2011, 17:58

Експерти побоюються, що у випадку введення індикативних зарплат їх механізм може бути використано для посилення адміністративного тиску на бізнес.

"Це не той метод, яким можна насправді щось змусити зробити. Ну, плюс це буде для Податкової просто додатковий привід, щоб влаштовувати якісь перевірки, це те, що вони найбільше люблять робити, тому що перевірки - це корупція", - сказав експерт Центру соціально-економічних досліджень CASE-Україна Володимир Дубровський, інформують "Українські новини".

Він зазначив, що в умовах ринкової економіки в одній і тій же галузі працівники можуть отримувати різні зарплати не тільки залежно від посади, але також залежно від інших факторів, зокрема таких, як виробіток, успішність фірми, і спроби змусити всіх робити однакові відрахування можуть бути контрпродуктивними.

У свою чергу президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер висловив думку, що ефективність механізму індикативних зарплат багато в чому буде залежати від того, як він буде застосовуватися на практиці.

Реклама:

"Якщо податкова інспекція змушуватиме людей платити ніби саме ці ціни, от як вони зараз роблять у митних своїх справах, коли вони просто встановлюють індикативні ціни... це просто адміністративне насильство, потрібні більш тонкі методи", - сказав він.

При цьому Пасхавер зазначив, що паралельно із заходами щодо збільшення податкових надходжень необхідно вживати реальні кроки з боротьби з корупцією.

Експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь вважає, що більшість високооплачуваних фахівців отримують легальні зарплати, і введення індикативних зарплат не призведе до істотного збільшення надходжень до державного бюджет.

"Більше того, я вважаю, що така норма може зашкодити в тому розумінні, що все-таки на різних підприємствах той самий фахівець, тобто така сама людина з погляду нових індикативних зарплат, може отримувати різну зарплату просто через те, що якість фахівців теж відрізняється", - підкреслив він.

На думку Жолудя, введення індикативних зарплат не дасть значного позитивного ефекту.

Як повідомлялося, Кабінет міністрів має намір до квітня внести у Верховну раду законопроект з легалізації зарплат і робочих місць.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: