АУБ заявляє про спроби дестабілізувати її роботу

Понеділок, 14 березня 2011, 13:53

Асоціація українських банків заявляє про спроби дестабілізувати її роботу.

Про це повідомляє агентство "Українські новини" із посиланням на президента АУБ Олександра Сугоняко.

"На Асоціацію українських банків чиниться тиск із метою дестабілізації її роботи", - сказав він.

За словами Сугоняка, керівництву АУБ намагаються перешкодити в роботі щодо захисту малих і середніх банків з українським капіталом, тому це питання буде винесене на обговорення чергового XV з'їзду АУБ, який буде проведений за участю всіх банків-членів 24 червня.

Реклама:

В АУБ зазначають, що активні дії асоціації щодо захисту інтересів більшості своїх членів (IV й III груп) не розділяла низка банків з іноземним капіталом, які створили окрему організацію "Форум провідних міжнародних фінансових установ" і вийшли зі складу асоціації.

Зокрема, заяви про добровільний вихід з АУБ протягом 2010 року були подані керівниками таких банків: Райффайзен Банк Аваль, Укрсоцбанк, ОТП Банк, Платинум Банк, Унікредит Банк, "Креди Агріколь", Укрсиббанк, Ерсте-банк, Марфін Банк, Індекс-банк, БМ Банк і ВТБ Банк.

Як пояснюють в АУБ, вихід іноземних банків зі складу асоціації констатує існування розбіжностей з метою й інтересами представників цих установ і банків з українським капіталом.

Зокрема, АУБ незрозумілі дії представників "Форуму іноземних банків", які виступали з ініціативами перед НБУ щодо збільшення вимог до капіталу банків і скорочення їх кількості на ринку до 40.

Як думає Сугоняко, всі ці дії шкодять національній економіці.

Разом із тим, за словами президента АУБ, асоціація виступає за консолідацію банківської галузі навколо інтересів національної економіки.

"Якщо іноземні банки готові працювати на національні економічні інтереси, АУБ відкрита до діалогу й співробітництва з ними. Інтереси української економіки тут є ключовими" - підкреслює президент АУБ.

Як повідомлялося, у вересні 2010 року АУБ разом із групою комерційних банків звернулася в Окружний адміністративний суд Києва із позовною вимогою до Нацбанку щодо скасування постанови №273, якою були введені підвищені вимоги до формування регулятивного капіталу банків, і 7 грудня 2010 року суд визнав його незаконним.

Після цього НБУ оскаржив у Київському апеляційному адмінсуді зазначене рішення Окружного адмінсуду Києва, і 22 лютого той задовольнив скаргу НБУ.

АУБ має намір оскаржити скасування визнання незаконними підвищених вимог до регулятивного капіталу банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: