"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ і Світовий банк викрили нежиттєздатність українських держбанків

Понеділок, 14 березня 2011, 09:31

Фінансова звітність Родовід Банку і банку "Київ" неадекватно відображає їх реальне становище.

Про це пише газета "Экономические известия" із посиланням на фінансовий аналіз рекапіталізованих банків, проведений експертами Міжнародного валютного фонду та Світового банку,

Зокрема, аналіз однозначно констатує неплатоспроможність Родовід Банку, який держава збирається ліквідувати або створити на його базі банк поганих активів для держбанків.

"Операційні збитки банку за 10 місяців 2010 року складають 1,67 млрд. гривень, а наявних на його балансі цінних паперів не вистачить для забезпечення повернення депозитів навіть протягом декількох місяців", - ідеться у розрахунках.

Реклама:

"Звітність банку спотворена дебіторською заборгованістю Укрпромбанку (непереданих активів) у розмірі 7,74 млрд. гривень. Якщо її списати, то негативний розмір капіталу банку склав би 8,76 млрд. гривень, а реальні активи - 2,78 млрд. гривень, що свідчить про повну неплатоспроможність банку", - наголошується у документі.

Зарубіжні аналітики висловлюють незадоволення і результатами банку "Київ", який Нацбанк і Кабмін поки планують зберегти у власності держави.

Згідно з наявними розрахунками на 1 січня 2011 року, банк "Київ" спотворює свою фінансову звітність, яка доступна громадськості.

"Без урахування необхідності робити відрахування в резерви, щорічні операційні збитки банку складають близько 110 млн. гривень. Навіть якщо припустити, що відрахування в резерви припиняться, банк буде мати негативний капітал в першій половині 2012 року", - сказано в аналітичній записці.

При цьому, згідно з розрахунками, коригування звітності банку про прибуток і збитки за 10 місяців 2010 року на основі розрахункового реального доходу дає збитки у розмірі 745 млн. гривень в порівнянні із заявленим збитком у розмірі 223 млн. гривень.

У результаті такого коригування розрахунковий капітал банку повинен становити не зазначені в офіційній звітності (на 1 листопада 2010 року) 685 млн. гривень, а майже в чотири рази менше - 162 млн. гривень.

А це, у свою чергу, означає, що після чергової докапіталізації "Києва", на яку претендує менеджмент банку, недостатність власного капіталу у цього банку може бути покрита не повністю.

Тому, щоб уникнути подальших витрат бюджету на підтримку діяльності націоналізованих банків і виникла рекомендація кредиторів уряду: спробувати приватизувати держбанки якомога швидше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: