"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Підвищення тарифів не сприятиме модернізації ЖКГ?

Субота, 12 березня 2011, 17:16

Враховуючи, що ніхто з комунальників або членів уряду не заявляв про досягнення 100% покриття собівартості ЖКГ-послуг, варто очікувати чергових підвищень.

Такий висновок роблять журналісти тижневика "Дзеркало тижня".

"МВФ не дає на це запитання чіткої відповіді, а комунальники і міністри в один голос кажуть: ми несемо колосальні збитки через те, що тарифи не покривають собівартості послуг і... треба модернізувати галузь. Закономірне запитання: чому ж досі підприємства ЖКГ не збанкрутували? Очевидно, тому, що, крім платежів населення, вони мають інші джерела доходів", - зазначається у публікації.

Згідно із законом "Про житлово-комунальні послуги", якщо тарифи нижчі за економічно обґрунтовані витрати на їхнє виробництво, то орган, який встановлює такий тариф, має компенсувати різницю.

Реклама:

Раніше це був обов'язок місцевого бюджету, тепер він автоматично перейшов до НКРЕ. Останнє, очевидно, стало цілковитою несподіванкою і для Нацкомісії, і для всього уряду.

"Якщо комусь і потрібне підвищенням тарифів, то тільки самим комунальникам. Тут я ні для кого не відкрию секрету, якщо скажу, що комунальні за призначенням підприємства перестали бути комунальними за власністю, тобто перестали належати міським громадам. Тепер, сподіваюся, зрозуміло, що в наших українських реаліях питання тарифів нерозривно пов'язане з питаннями власності", - пише автор публікації.

"Зрозуміло, що за такого розкладу докорінно змінюються пріоритети - не забезпечення городян теплом, а отримання максимального прибутку. Причому без будь-якої модернізації, встановлення лічильників (давно закуплених на кредит Світового банку) та інших непотрібних речей - тупим, але практичним підняттям тарифів", - наголошує він.

Отже, комунальники за свої прохолодні послуги рано чи пізно, але отримують сповна, навіть з певною переплатою, оскільки в тариф ніколи не закладається рівень оплати 100% - максимум 95% або й нижче.

"Що ж до "модернізації галузі", то це - словеса. Для оновлення основних фондів потрібні дуже великі капіталовкладення (з держбюджету або інвестиції). Навіть багаторазове підвищення тарифів дати їх не може - у принципі. Для оновлення тільки тепломереж і тільки в Києві потрібно 3 млрд. гривень - це дорівнює щомісячним нарахуванням за ЖКП по всій Україні!", - наголошує автор.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!