НБУ дозволив стабкредити під заставу нерухомості

Субота, 12 березня 2011, 15:14

Нацiональний банк України ввiв нерухомiсть до перелiку прийнятного забезпечення пiд стабiлiзацiйнi кредити.

Вiдповiдне рiшення закрiплено постановою Нацбанку №40 вiд 15 лютого 2011 року, повідомляє агентство "ІнтерфаксУкраїна".

Документ уже зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї, але вiн набуде чинностi лише пiсля офiцiйного опублiкування.

"Нерухоме майно (будiвлi та споруди), яке належить банку або власнику iстотної участi в банку й розташоване на територiї України. Коригувальний коефiцiєнт для цього виду забезпечення - 0,7", - зазначається в постановi.

Реклама:

Як повiдомлялося, до перелiку прийнятного забезпечення (основного) пiд стабкредити вже внесено: державнi облiгацiї, борговi цiннi папери НБУ, гарантованi урядом облiгацiї Державної iпотечної установи, гарантiї Кабiнету мiнiстрiв i кошти в iноземнiй валютi (долари, євро, фунти стерлiнга, швейцарськi франки, єни).

Коригувальнi коефiцiєнти за всiма цими видами забезпечення встановлено на рiвнi 0,9.

 Постанова НБУ №40 також передбачає змiну умов кредитних угод щодо стабкредиту з урахуванням нових можливостей стосовно формування забезпечення.

"Нацбанк у термiн до 31 грудня 2012 року здiйснює змiну умов кредитного договору за стабкредитом пiд основне забезпечення, визначене в пiдпунктi 1 пункту 1,6 додаток 1 (нерухомiсть) ... якщо забезпечення за таким кредитом не вiдповiдає перелiку (держоблiгацiї тощо)", - зазначається в документi.

Як повiдомлялося, влiтку 2010 року НБУ регламентував можливiсть видiлення банкам стабкредиту (постанова №327) на термiн до 450 днiв.

За даними НБУ, на кiнець лютого 2011 року в українських банкiв усе ще залишалися кошти антикризових кредитiв Нацбанку на 70 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!