Екологи просять Сбербанк не давати гроші на блоки ХАЕС

Четвер, 10 березня 2011, 12:45
Українські та російські екологічні організації надіслали відкритий лист голові правління Сбербанку Герману Грефу, в якому закликали відмовитися від планів кредитування добудови нових реакторів на ХАЕС.

У своєму листі російська організація "Екозахист!" та "Національний екологічний центр України" підкреслюють, що проект добудови 3-го і 4-го блоків несе в собі значні ризики фінансового, технічного і екологічного характеру, а також значний репутаційний ризик для Сбербанку, передає DT.UA.

Автори листа, зокрема, ставлять під сумнів можливість своєчасного повернення та ефективного використання кредитних коштів, оскільки законодавчо в Україні ще не визначений механізм повернення позики на добудову енергоблоків.

Крім того, громадські організації звертають увагу Сбербанку на високий ризик корупції при проведенні закупівель для діяльності корпорації "Росатом", яка братиме активну участь у проекті добудови, що ще більше знизить ефективність використання виділених кредитних коштів.

За оцінкою екологів, добудова нових реакторів може мати значний вплив на навколишнє середовище далеко за межами самої станції.

Реклама:

Так, збільшення потужності ХАЕС може призвести до руйнування водного балансу річки Горинь, об'єм річного стоку якої не дозволить здійснювати охолодження 4-х енергоблоків ХАЕС, зазначають автори листа.

"Замість того щоб будувати два атомні реактори, набагато ефективніше було би спрямувати кошти на реконструкцію і модернізацію 3-4 ГВт теплових станцій, катастрофічний стан яких викликає велику стурбованість", - цитує слова координатора енергетичної програми Національного екологічного центру України Артура Денисенка прес-служба НЕЦУ.

Як зазначив співголова групи "Екозахист!" Володимир Сливяк, "фінансування добудови Хмельницької АЕС призведе не тільки до значного зростання екологічних ризиків, а й до збільшення обсягу ядерних відходів, що ввозяться до Росії".

На даний момент в Україні експлуатуються чотири АЕС - Хмельницька, Запорізька, Рівненська та Південно-Українська.

Хмельницька АЕС розташована у місті Нетішин Хмельницької області біля річки Горинь. Вона заповнює дефіцит електричних потужностей на заході країни.

АЕС є відокремленим підрозділом НАЕК "Енергоатом". Запуски першого і другого енергоблоків станції відбулися у 1987 і 2004 роках відповідно.

Перемогу в конкурсі на будівництво третього і четвертого енергоблоків АЕС здобула підконтрольна держкорпорації "Росатом" інжинірингова компанія ЗАТ "Атомстройекспорт".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!