Думка експерта: Заборона достроково знімати депозити "штовхне" 3-4 мільярда в облігації

Вівторок, 1 березня 2011, 16:10 -

Ініціатива про заборону дострокового закриття депозитів, озвучена НБУ в лютому, дасть можливість перенаправити 3-4 млрд. гривень в реальний сектор економіки.

"Незначна для банківської системи сума у 3-4 млрд. гривень дасть можливість пожвавити на фондовому ринку сектор корпоблігацій і направить кошти в реальний сектор економіки", - сказав в коментарі "Економічній правді" начальник аналітичного управління ТОВ "Спарта Капітал" Сергій Ягнич.

"Можлива заборона на дострокове зняття депозитів може активізувати сегмент корпоративних облігацій. Загальний відтік коштів не похитне банківську систему, але дасть поштовх для фондового ринку і розвитку реальної економіки", - додав співрозмовник.

За його словами, частина власників депозитів звернуть свою увагу на низькоризикові інструменти фондового ринку, не бажаючи миритися з обмеженнями в банках.

Реклама:

"Альтернативою банківським вкладам цілком можуть стати корпоративні облігації українських емітентів. Даний сегмент почав відроджуватися в кінці 2010 року", - підкреслює Ягнич.

Так, продовжив співрозмовник, середня прибутковість в секторі корпоративних облігацій вище ставки банківських депозитів і становить близько 14-17%.

"Негативна практика кризового періоду з масовими невиплатами по облігаційних позиках пішла в минуле, емітенти прагнуть зберегти довіру інвесторів, - зазначає Ягнич. - Гадаю, що для фізосіб, чиї заощадження перевищують гарантовану суму ФГВФО (150 тис. гривень з урахуванням відсотків) і компаній, що потребують коротких періодах повернення вкладів, облігації - хороша альтернатива".

На його думку, важливим критерієм для прийняття рішення для інвестицій буде прозора і зрозуміла структура активів емітента та виконання ним попередніх зобов'язань.

Експерт додав, що цей інструмент може залучити близько 2-3% від загального обсягу депозитів фізосіб у гривні, що знаходяться в українських банках.

За даними НБУ на кінець січня, загальна кількість депозитів становила близько 143 млрд. гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: