У світі заборонений експорт чорної ікри

Вівторок, 1 березня 2011, 12:06

З 1 березня у світі заборонений експорт осетрових риб і чорної ікри.

Нульові квоти на експорт затверджені унаслідок того, що країни, які проводять видобуток осетра, не надіслали до CITES (the Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) пропозиції про обсяги експорту осетрових на 2011 рік, пише газета "Ведомости".

Термін дії торішніх квот закінчився 28 лютого.

Країни, які проводять видобуток осетра, не надіслали до CITES науково обґрунтовані пропозиції щодо обсягів вилову та експорту осетрових, отже, організація затвердила нульові квоти, пояснив її представник.

Реклама:

Пізніше протягом року найбільші видобувачі - країни Каспійського басейну можуть надіслати свої пропозиції і тоді розмір квоти може бути переглянутий, додав він.

Фактично експорт осетра не вівся і в 2010 році, хоча експортні квоти в розмірі близько 81 тонн, з яких 34 тонн - для Ірану, CITES виділила.

Рік тому країни Каспійського басейну ввели технічний мораторій на вилов осетрових, розповів представник Росриболовства Олександр Савельєв.

На щорічній сесії минулої весни вони не визначили загальний допустимий вилов (ОДУ) осетрових, без чого ведення промислу неможливо, пояснив він.

А на саміті в Баку в листопаді 2010 року з ініціативи президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва глави п'яти держав Каспійського басейну - Росії, Казахстану, Азербайджану, Туркменістану та Ірану - схвалили введення п'ятирічного мораторію на промисловий вилов осетрових, продовжує Савельєв.

Щоправда, механізм введення мораторію поки не узгоджений - в середині лютого підготовлений варіант відмовилася погоджувати Туркменія, а услід за нею й Іран, але їхня згода - питання часу, оскільки принципове рішення главами держав прийнято, стверджує Савельєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!