Китайської гречки вистачить по 250 грам на українця

Вівторок, 1 березня 2011, 09:56

Імпорт гречки із Китаю, про який у понеділок повідомив перший віце-прем'єр Андрій Клюєв, забезпечить кожного українця лише 250 грамами цієї крупи.

Про це заявив начальник аналітичної служби "АПК-Інформ" Родіон Рибчинський, повідомляє "ТСН".

За його словами, постачання 20 тис. тонн сирої гречки дасть на виході не більше 11 тис. тонн крупи, або по 250 грам на українця, що проблему не вирішить.

"Якщо Кабмін хоче покарати спекулянтів, у нього це вийде, але малозабезпечені все одно не куплять цю гречку і по 14 гривень. А на наступний рік гречки буде багато і вона буде дешевою, адже у селян з'явиться стимул засівати поля гречкою", - відзначив Рибчинський.

Реклама:

Водночас, аналітик консалтингової компанії "ААА" Марія Колесник, навпаки, вважає, що після завезення імпорту українські оптовики теж скинуть ціну до 14 гривень.

Наразі українські торговці згадали радянський спосіб торгівлі - з "навантаженням": так, наприклад, у магазині "Метро" на Позняках продають набори по 29 гривень: кіло гречки і 400 г макаронів (просто гречку купити не можна).

В управлінні у справах захисту прав споживачів кажуть: такий "сервіс" незаконний, тому що порушує права на вільний вибір товару.

Як відомо, через неврожай гречки оптовики відмовляються продавати її дешевше 11-12 гривень за кілограм, як вимагає уряд (тобто в роздрібі вона йде по 14 гривень і вище).

За словами першого віце-прем'єра Андрія Клюєва, першу партію китайської гречки привезуть до України 20-22 березня.

В роздрібі гречка буде продаватися по 14 гривень за кілограм, заявив Клюєв. За його словами, підписано контракт на поставку 20 тис. тонн.

Днями голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін передав Києву 300 тонн гречки, заявивши, що Харківщині гречки вистачає до наступного врожаю.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!