"Газпром" може увійти в міжнародні проекти Shell

Середа, 9 лютого 2011, 09:59

Російський "Газпром" може стати учасником міжнародних проектів Shell.

Компанія планує запропонувати монополісту свої активи в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні в обмін на подвоєння потужності заводу з виробництва ЗПГ на "Сахаліні-2", пише "Комерсант-Україна".

Агентство Bloomberg з посиланням на свої джерела повідомило, що англо-голландська компанія Royal Dutch Shell може запропонувати "Газпрому" свої активи в обмін на розширення заводу з випуску зрідженого природного газу в рамках проекту "Сахалін-2".

Зокрема, за словами співрозмовника агентства, "Газпром" буде прагнути до областей, які представляють стратегічний інтерес, що може включати АТР і проекти з СПГ.

Реклама:

Про які саме проекти йдеться, не уточнюється. Джерела на ринку підтвердили, що компанії ведуть переговори про входження монополії в міжнародні проекти Shell, але, за їхніми словами, не можна говорити про обмін "конкретними активами за принципом баш на баш".

Представник Shell у Росії Максим Шуб уточнив, що в рамках підписаного в кінці листопада угоди про розширення співробітництва компанії з "Газпромом" передбачається створення робочих груп для обговорення цих питань.

У компанії додали, що "Газпром" і Shell "розглядають різні можливості співпраці", а також обговорюють розвиток в Росії нових проектів на базі існуючих активів.

У "Газпромі" ситуацію коментувати не стали.

Найбільші проекти Shell в Азії - комплекс НПЗ Shell Eastern Petrochemicals Complex в Сінгапурі.

Компанія також будує найбільший у світі завод з виробництва ЗПГ Pearl GTL в Катарі і володіє 30% в СПГ-проекті "Катаргаз-4", де річне виробництво першої черги прогнозується на рівні 7,8 млн. тонн ЗПГ, і 33% великого шельфового проекту "Гумусут" у територіальних водах Малайзії.

Також Shell належать контрольні частки в двох проектах з видобутку нафти і газу в Брунеї, 50% в газовому родовищі в Китаї і 20-річний контракт на розвиток нафтового родовища в Іраку.

За даними Bloomberg, Shell домагається запуску третьої лінії з виробництва ЗПГ на "Сахаліні-2", яка дозволить вдвічі збільшити обсяг виробництва - зараз 9,6 млн. тонн, Shell в проекті належить 27,5%, "Газпрому" - 50%.

Також компанія розраховує на входження в нові проекти в регіоні - "Сахалін-3" і "Сахалін-4".

Також Shell і "Газпром" обмінюються даними про нафтових родовищах у Західному Сибіру, де вони керують заводом "Салим Петролеум".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: