"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ може перепродати хімічні активи "Газпрому"

Понеділок, 7 лютого 2011, 11:53

Хімічні активи Дмитра Фірташа можуть бути продані новому власнику - структурам, пов'язаних з російським "Газпромом".

Таку думку висловив аналітик ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн: "Без стабільних поставок дешевого російського газу підприємства не зможуть стабільно працювати. Забезпечити їх може лише прямий контракт з "Газпромом", пише видання "Комерсант-Україна".

Як повідомило виданню високопоставлене джерело газети в "Газпромі", Фірташ зараз веде такі переговори.

Крім того, за словами співрозмовника, частину коштів для купівлі активів він залучив у Газпромбанку.

Реклама:

"Таким чином, в 'Газпрому' є прямий механізм впливу на активи Фірташа й можливість у майбутньому поставити питання руба і викупити ці активи, отримавши контроль над українською хімічної галуззю", - говорить член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима.

Нагадаємо, Власник Group DF Дмитро Фірташ оголосив про покупку Сєверодонецького об'єднання "Азот".

Фірташ додав, що з витраченої на покупку підприємства суми 70% склали його власні кошти, а 30% - залучені у не названих ним банків. Суму угоди він не назвав.

Угода полягала в купівлі структурами Group DF дочірньої компанії IBE Trade Corp .- Worldwide Chemical Llc, яка у свою чергу володіє 100% акцій "Азоту".

За даними учасників ринку, власниками IBE Trade є підприємці Алекс Ровт і Микола Ольшанський, а також народний депутат Партії регіонів Олексій Кунченко, кожен з яких міг заблокувати угоду. Господа Ровт і Ольшанський, погодилися на пропозицію Фірташа ще в 2010 році, але Кунченко, якого не влаштовувала запропонована бізнесменом ціна, - лише на початку 2011 року.

Сєверодонецький "Азот" - черговий актив пана Фірташа в галузі.

Він контролює міжнародну групу хімічних компаній Ostchem Group, до складу якої на кінець 2010 року входили чотири виробники міндобрив азотної групи - "Рівнеазот", "Стирол", "Таджиказот" та естонська Nitrofert.

За даними Держагентства з інвестицій та управління національними проектами, після покупки Сєвєродонецкого "Азоту" частка підприємств Фірташа на ринку аміаку складе 52%, аміачної селітри - 74%.

"Це монопольна частка, і Антимонопольний комітет не повинен був давати згоду на угоду", - говорить партнер юридичної фірми "Правові партнери" Андрій Доманський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: