Світовий банк позичить Україні 400 мільйонів на ЖКГ

Понеділок, 7 лютого 2011, 09:15

У 2012 році Всесвітній банк планує профінансувати програму розвитку сфери водо-і теплопостачання на 400 млн. доларів.

Повідомив перший заступник міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Юрій Хіврич, пише видання "Комерсант-Україна".

"Тиждень тому відбулася зустріч з представниками Світового банку, вони мають намір продовжити співпрацю і обіцяють нам в наступному році ще 200 млн. доларів на воду і 200 млн. на тепло", - сказав чиновник.

За його словами, кошти будуть витрачені на реконструкцію систем водо-і теплопостачання, модернізацію та ремонт підприємств, закупівлю енергозберігаючого обладнання.

Реклама:

Позики Світового банку уряд має намір залучити для реалізації Загальнодержавної програми реформування ЖКГ на 2009-2014 роки, згідно з якою на модернізацію і ремонт централізованих систем водопостачання необхідно 1,42 млрд. гривень, теплопостачання - 2,85 млрд. гривень.

"Ми розраховуємо не лише на ті кошти, які закладені в тарифі чи передбачені в держбюджеті. Ми активізували роботу з міжнародними фінансовими організаціями для пошуку додаткових коштів", - зазначив пан Хіврич.

Першу кредитну угоду про цільове фінансування ЖКГ під державні гарантії Світовий банк уклав з Кабміном у травні 2008 року.

Банк розпочав надання позик на загальну суму 140 млн. доларів терміном на 20 років з п'ятирічним пільговим періодом під LIBOR +4,01% на проект "Розвиток міської інфраструктури".

"Основний компонент" проекту включає кредити на 59,530 млн. долара - в Одесі, Чернігову, Івано-Франківську, "відкритий компонент" - кредитування невеликих проектів у сфері енергозбереження на 78,12 млн. долара.

Ще 2,35 млн. долара - закупівля глибинних насосів для водоканалів.

Брати участь у проекті мали намір 25 міст. Тоді ж у Світовому банку пообіцяли збільшити кредитну лінію комунальним підприємствам теплової енергетики та водопостачання до 400 млн. доларів після освоєння 20% кредитних коштів.

Однак у 2009 році в банку заявили, що продовжать фінансування проекту тільки після того, як уряд створить тарифний регулятор, буде прийнятий закон "Про концесії", а комунальні підприємства витратять 50% позики.

"Ми освоюємо кошти банку в 15 містах в повному обсязі - 140 млн. доларів. Ці кошти в основному спрямовані на заміну обладнання, зокрема насосного. Відсоток за цим кредитом з 15 жовтня становить 0,6% річних", - повідомив Хіврич.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!