Табачник заперечує бажання підвищити оплату за навчання у ВНЗ

Субота, 5 лютого 2011, 13:05

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник заявляє, що очолюване ним міністерство не висувало законодавчих ініціатив, відповідно до яких протягом навчання студента у вищому навчальному закладі плата за навчання мала б зростати.

Про це він сказав в ефірі програми "Велика політика з Євгеном Кисельовим" на телеканалі "Інтер" 4 лютого, передають "Українські новини".

"Закон "Про вищу освіту" у проекті міністерства не передбачає, і це повинні знати всі студенти, підвищення оплати за навчання", - сказав міністр.

Зі слів Табачника, у разі підтримки Верховною радою законодавчих пропозицій міністерства, плата за навчання у ВНЗ навпаки може зменшитися за рахунок об'єднання навчальних закладів, що спричинить зниження адміністративних видатків.

Реклама:

Також, зі слів міністра, розроблювальний законопроект передбачає значне розширення автономії ВНЗ та ряд інших положень, які будуть сприяти наближенню української вищої освіти до світових стандартів.

При цьому він зазначив, що критика законопроекту, розроблювального міністерством, є необґрунтованою хоча б з тієї причини, що робота над ним ще не завершена й ніхто з опонентів не може знати змісти остаточної редакції цього документа.

Водночас, на думку міністра, наявність декількох варіантів нової редакції закону "Про вищу освіту", запропонованих депутатами, свідчить про необхідність змін у сфері вищої освіти.

Табачник вважає, що наявність різного бачення проблематики й різних законодавчих пропозицій щодо чутливих питань є нормальною практикою в цивілізованому суспільстві.

При цьому він зазначив, що пропоновані депутатами Ради редакції закону "Про вищу освіту", зокрема законопроект депутата Юрія Мірошниченка (фракція Партії регіонів) містять ряд недоліків.

Раніше заступник глави Адміністрації президента Ганна Герман виключила схвалення президентом Віктором Януковичем закону про вищу освіту, проект якого розробляється Міносвіти, якщо типи ВНЗ будуть у ньому визначатися, виходячи з кількості студентів у них і назвала неприпустимим можливе введення плати авансу за весь строк навчання у ВНЗ при введенні зміни розміру такої плати у разі роздільної оплати за кожний рік навчання.

Міносвіти має намір завершити розробку законопроекту про вищу освіту до квітня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!