ЄС буде зменшувати залежність від російського газу

Субота, 5 лютого 2011, 12:06

Європейський Союз має намір зменшити надмірну залежність від постачань російського газу.

Як повідомило в п'ятницю, 4 лютого, DeutscheWelle з посиланням на агентство dpa, ця мета зафіксована в плані дій щодо забезпечення надійного енергопостачання, затвердженого на проведених у Брюсселі саміті ЄС.

Зокрема, у прийнятому рішенні про розширення стратегічного партнерства в енергетиці передбачається збільшити постачання з родовищ на Каспійському морі, розширити мережу трубопроводів та виділити додаткові кошти на пошуки відновлюваних джерел енергії.

Підводячи підсумки зустрічі, голова Європейської ради Херман ван Ромпей підкреслив, що реалізація намічених планів буде сприяти сталому економічному зростанню і створенню нових робочих місць.

Реклама:

"Забезпечення надійного, безперебійного постачання енергоносіями за розумними цінами є однією з пріоритетних завдань", - підкреслюється в спільній заяві за підсумками зустрічі глав держав і урядів.

Після 2015 р. жодна країна Євросоюзу не залишиться відрізаною від загальної системи газо-і електропостачання. У цих цілях планується суттєво розширити мережу трубопроводів. В якості конкретної мети названий проект "Північ - Південь", покликаний розширити газотранспортну систему в Південній Європі і мережа трубопроводів, що ведуть до країн Балтії.

Таким чином будуть попереджені проблеми, подібні до тих, що виникли в результаті перебоїв в поставках енергоносіїв з Росії та Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!