"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Найближчі роки українцям не буде загрожувати медичне страхування

Субота, 5 лютого 2011, 10:51

У найближчі роки в Україні буде вдосконалюватися бюджетна система охорони здоров'я та переходу на страхову медицину не буде.

Про це повідомила в інтерв'ю "ДТ. Україна" перший заступник глави Адміністрації президента Ірина Акімова.

 За її словами, "є принаймні дві переконливі причини, чому спочатку потрібно дати раду з чинною бюджетною системою, а потім ставити питання про медичне страхування".

"Причина перша. Якщо сама система працює неефективно, чи можна в неї вливати додаткові гроші і чекати поліпшення результату? Якщо труба протікає, то скільки води в неї не вливай - все одно буде тікти. Ось чому спочатку потрібно проаналізувати мережу бюджетних установ, реформувати їх, дати їм стимули працювати краще, а потім вже надавати додаткові фінансові кошти. Логіка, думаю, в цьому є", - зазначила вона.

Реклама:

"Причина друга. Звідки можна взяти гроші на медстрахування? Відповідь очевидна - це додатковий соціальний платіж на роботодавця, який сьогодні йому не під силу. Ось ми й пішли по шляху реформування  системи охорони здоров'я, підготовки її до того, щоб у перспективі вводити медичне страхування. І все ж ми йдемо у бік обов'язкового медичного страхування, але рух цей поступовий і поетапний", - вважає Акімова.

Водночас вона зазначила, що у реформі акцент буде зроблено на первинний рівень охорони здоров'я.

"У сімейного лікаря буде стимул займатися профілактикою захворювань. Тому, що чим менше пацієнт хворіє, тим більше економиться коштів, які виділяються лікарю на лікування своїх підопічних", - сказала заступник глави Адміністрації президента.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: