В ЄС презентували новий енергетичний "коридор"

П'ятниця, 4 лютого 2011, 11:17

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу і лідери шестикраїн-членів ЄС у Східній Європі, включаючи Болгарію, домовилися започаткувати так званий "Північно-Південний газовий коридор".

Нова ініціатива ЄС з енергетичної безпеки була офіційно затверджена Баррозу і шістьма лідерами країн Східної Європи під час вечері в штаб-квартирі ЄС у Брюсселі у четвер пізно ввечері, повідомляє UA-Energy.org.

Засідання у форматі "Вишеград+" (тобто "Вишеградська четвірка" - Польща, Чеська Республіка, Словаччина і Угорщина - плюс Болгарія і Румунія) відвідали прем'єр-міністри Угорщини Віктор Орбан, Чехії Петр Нечас і Словаччини Івета Радікова, президент Румунії Траян Басеску, прем'єр-міністри Болгарії Борисов Бойко і Польщі Дональд Туск.

Стратегічна концепція Північно-Південного інтерконнектора природного газу вперше була оголошена офіційно президентом Єврокомісії Баррозу 31 січня 2011 року.

Реклама:

Вона має на меті пов'язати території, розташовані між Балтійським морем на півночі, Адріатичним на південному заході і Чорним морем на південному Сході, що охоплює Польщу, Чехію, Словаччину, Угорщину, Румунію та Болгарію, а також, можливо, Австрію та, як очікується, ЄС і Хорватію.

"Це найсвіжіший приклад практичної цінності Європи для своїх громадян", - сказав Баррозу, коли уперше оголосив про проект.

У довгостроковій перспективі, Європейська комісія передбачає розширення цього процесу інтеграції на не-членів ЄС, які підписали Договір про Енергетичне Співтовариство (Албанія, Боснія і Герцеговина, Хорватія, Македонія, Молдова, Чорногорія, Сербія та Косово).

Північно-Південний Коридор спочатку сфокусується на транзиті природного газу і взаємозв'язки, але й матиме справу з транзитом нафтою і електроенергії.

Очікується, що цей Коридор матиме особливу роль для енергетичної стратегії ЄС, і для підвищення енергетичної безпеки та незалежності країн в східній частині ЄС, і для допомогти їх економічному розвитку.

Його реалізація практично зробить регіон Центральної та Східної Європи менш уразливим до скорочення постачань по маршруту через Росію/Україну/Білорусь.

Проект Північно-Південного енергетичного коридору на Сході ЄС повинен бути офіційно затверджений союзом до кінця 2011 року, щоб мати можливість розраховувати на отримання фінансування з боку ЄС. До тих пір, ним буде займатися спеціальна робоча група.

Північно-Південний коридор також є частиною більш широкого плану підвищення привабливості Південно-Східної Європи для інвесторів і виробників, а також скорочення масштабів енергетичної бідності, адже значна частина населення у Південно-Східній Європі втрачає відносно високу частку доходів на енергію, що призводить до енергетичної бідності, відзначає видання EUobserver.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!